štvrtok, 17 január 2019 15:22

Výstava čipky a keramiky nadchla návštevníkov revúckeho Domu kultúry Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Vo výstavnej sieni revúckeho Domu kultúry sme otvorili prvú výstavku v tomto roku. Expozícia predstavuje „malé veľdiela“ z majstrovských rúk čipkárky Anky Urbánovej z Rožňavy a keramikárky Mgr. Margity Matúšovej z Revúcej. „A nad soľ vzácnejšie sú pre človeka nite, / keď nemá, čím by prišil záplatu / na to, čo bolí, čo má zostať skryté / jak chromá ruka pod rukávom kabátu.“ Píše Miroslav Válek v jednej svojej básni. Metaforicky hovorí o vzťahoch medzi ľuďmi a pritom stavia na charakteristickej vlastnosti nití – spájať materiály, ba i nite samy dokopy uzlíkami. A to je vlastne čipkovanie.

Čipky sa vyrábajú technikou pletenia, paličkovania, tkania, háčkovania, sieťovania, viazania alebo krosienkovania. Každý, kto by sa chcel naučiť paličkovať, musí mať v základnej výbave okrem valca, stojana, paličiek, nití a špendlíkov aj veľa, veľa trpezlivosti. Pretože ide o precíznu ručnú prácu, cena je v porovnaní s pletenými či háčkovanými vecami vyššia, ale ak niekoho obdarujete čipkou, istotne ho potešíte, lebo to nie je iba vec. Je to umenie, ktoré má dušu a tú doň vkladá každá čipkárka.

Čipkárka Anna Urbánová (rodáčka z Ihlian v kežmarskom okrese) sa paličkovaniu i kurzom čipky venuje systematicky šestnásť rokov. Je členkou Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave a členkou Združenia gemerských remeselníkov, zúčastnila sa niekoľkých domácich aj medzinárodných prezentácií, workshopov a výstav.

ra 04 63 1a

Keramika je jedna z najstarších technológií, ktorá sa rozvíja už niekoľko tisícročí. Je to predovšetkým umenie ohňa – premena hliny prostredníctvom žiaru ohňa na ušľachtilý vode odolný materiál. Skutočná alchymistická premena materiálu! Majstri keramikári hovoria, že práca s hlinou je veľmi príjemná a liečivá a rozvíja tvorivosť. Básnik Ján Stacho o tom spieva: „... citlivou dlaňou kráčať / po hline, spievať si modlitbičku / vtáčat / a namiesto podpisu odtlačok palca / vtláčať (so srdcom uprostred)…“

Jubilujúca keramička Mgr. Margita Matúšová sa venuje výrobe umeleckej a úžitkovej keramiky, v ktorej experimentuje s klasickými formami a výrazovými prostriedkami. Mnohé práce vystavovala na celoslovenských prehliadkach, výrobky z jej dielne používa Mesto Revúca ako reprezentatívne darčeky pri občianskych obradoch či návštevách partnerských miest.

Prekladanie paličiek i jemné tvarovanie hliny patrili u nás oddávna k poctivým remeslám. Dnes sú to obdivuhodné zručnosti vyžadujúce mnoho hodín trpezlivej práce. Takíto autori sú dnes skutočnými tvorivými umelcami a výsledky práce ich rúk sú potešením pre oko, povzbudením pre dušu a inšpiráciou pre – mnohých.

Nenechajte si ujsť jedinečnú prehliadku šikovných rúk – výstavu v MsKS Revúca si môžete pozrieť denne od 8.00 do 20.00 hod. až do 13. februára.

Juraj Genčanský, MsKS Revúca

Foto: Peter Poboček

 

 

Čítať 3818 krát Naposledy zmenené štvrtok, 17 január 2019 22:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!