piatok, 15 marec 2019 20:44

V Jelšave otvorili výstavu Moravský rytec Ignác Zeidler Doporučený

Napísal(a) Mgr. Tatiana Strelková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Mestskom múzeu Jelšava 13.3.2019 sme slávnostne otvorili výstavu Moravský rytec Ignác Zeidler pripravenú v spolupráci s Odborom školstva, kultúry a športu mesta Uničov. Vernisáž a následná výstava z partnerského mesta Uničov (ČR) predstaví tvorbu významného moravského barokového rytca Ignáca Zeidlera. Väčšina jeho tlače vznikla pre olomoucký kláštor premonštrátov a brnenských augustiánov. Ikonograficky sú zachytené významné udalosti moravského cirkevného života. Grafiky nájdeme tiež na stránkach vedeckého mesačníka Monatliche Auszüge vydávaného prvou učenou spoločnosťou v habsburských rakúskych krajinách.
Fotografické reprodukcie sú ukážkou majstrovstva autora a okrem výstavy doma si ju mohli prezrieť aj v poľskom partnerskom meste Lędziny.

Počas inštalácie výstavy pripravovala RTVS príspevok do českého národnostného vysielania, prítomnosť našich hostí a príprava výstavy sa stala súčasťou ich natáčania. Sme radi, že v našich priestoroch môžeme predstaviť aj takýto typ výtvarného umenia.

Mgr. Tatiana Strelková,
riaditeľka Mestského múzea Jelšava
a Osvetového centra vyšehradskej kultúry Jelšava

 

Čítať 1369 krát Naposledy zmenené sobota, 16 marec 2019 16:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!