Vytlačiť túto stránku
pondelok, 01 apríl 2019 14:56

Otvárací koncert Festivalu RAK v Revúcej a Vedecká kaviareň – V hlavnej role organ Doporučený

Napísal(a) A.Š.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mestské kultúrne stredisko, Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej a Festival vážnej hudby RAK pozývajú na otvárací koncert v Evanjelickom a. v. kostole 5. apríla 2019 o 17.00 hod. Diela starých majstrov bude na organe hrať Bogusław Raba z Poľska.

Dr hab. Bogusław Raba je významný poľský organista, docent muzikológie na Vroclavskej univerzite v Poľsku. Bol tiež asistentom a lektorom na Hudobnej akadémii vo Vroclave, prednášal aj na Arcidiecéznej škole cirkevnej hudby. Študoval na vroclavskej Hudobnej akadémii, jeho diplomová práca získala prvú cenu v súťaži magisterských prác. 

V roku 2003 absolvoval s vyznamenaním hru na organe. Absolvoval súkromné štúdium improvizácie u Jos van der Kooya v Amsterdame, potom magisterské štúdium organovej improvizácie a francúzskej organovej hudby. Obhájil dizertačnú prácu o hudbe poľského klaviristu I. J. Paderewského. Zúčastnil sa mnohých medzinárodných kurzov a ra RAK kniha 1akonferencií (Loyola University, Chicago; Nova Southeastern University, Miami; Duquesne University, Pittsburgh; University of Edinburgh). Koncertuje v Poľsku, Českej republike, v Nemecku, Nórsku a USA. Bol organistom v Lehnickej katedrále sv. apoštolov Petra a Pavla, v bazilike sv. Alžbety a Univerzitnom kostole vo Vroclave. Získal štipendium Nadácie pre poľské vedy, nemeckej nadácie DAAD, nadácií KAAD. Nahral organovú hudbu pre poľskú televíziu a dve CD.

V cykle vedeckých kaviarní na tému Historické organy – ako ich nepoznáme uvádzame stretnutie s autormi a prezentáciu najnovšej odbornej publikácie na tému organologického výskumu v Múzeu PSG 5. apríla 2019 o 18.00 hod.

Hosťami budú autori publikácie: Mgr. art. Andrej Štafura, PhD., Ing. Martin Čulík, PhD., z Ústavu hudobnej vedy SAV, Ing. Štefan Nagy, ArtD., z Technickej univerzity vo Zvolene a domáci fotograf Ing. Maroš Detko.

 

Čítať 1482 krát Naposledy zmenené utorok, 02 apríl 2019 10:49