streda, 03 apríl 2019 12:14

Výstava dobšinskej umelkyne Moniky Vozárovej obohatí rožňavskú galériu Doporučený

Napísal(a) Mgr. Eva Lázárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vás srdečne pozýva na výstavu Moniky Vozárovej OD SRDCA MAĽOVANÉ, ktorá bude doplnená veľkonočnými kraslicami z dielne Danky Lackovej. Vernisáž výstavy sa uskutoční 11.04.2019 (vo štvrtok) o 15.30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Námestie baníkov 25.

Monika Vozárová o sebe hovorí:
„Som Dobšinčanka. Tu som sa narodila a tu aj žijem. Už niekoľko rokov však pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku.

Práve tam, ďaleko od rodiny som začala maľovať obrazy s folklórnou tematikou. Tam som mala pocit, potrebu namaľovať obrazy, v ktorých vystihnem krásu slovenských krojov. Obrazy, z ktorých bude cítiť energia a temperament nás, Slovákov.
Keď maľujem svoje folklórne obrazy, nemyslím na nič. Vtedy sa nechávam vtiahnuť do deja, ktorý ožíva na mojom maliarskom plátne. A keď sa mi podarí vložiť do toho obrazu svoju vášeň, svojho ducha, vtedy sa mi maľuje ľahko.
Som úplný amatér, bez výtvarného vzdelania, ale snažím sa počúvať svoje srdce a svoj štetec. A ak pod mojimi rukami vzniká niečo, čo vám urobí radosť, potom je to radosť pre mňa dvojnásobná.“

Maľovať začala pred šiestimi rokmi suchým pastelom, neskôr akrylom v štýle „dlhonohých“. Tri roky sa venuje maľbe folklórnych postáv v pohybe. Maľuje najmä gemerský a telgártsky kroj, nakoľko korene má na Horehroní. Svoju tvorbu prezentovala na viacerých výstavách v Dobšinej, Rožňave, Heľpe, Telgárte, Kokave nad Rimavicou a v súčasnosti ju čaká prezentácia v Rejdovej a v Lučenci.

Pozeráme na jej zaujímavú tvorbu a vidíme niečo nové, zaujímavé, nevšedné – čerstvý vietor, pohyb, radosť, lásku, šťastie a dobrú dávku pozitívnej energie. Prebúdza hrdosť na krásu a bohatstvo nášho kultúrneho dedičstva.

Všetkých záujemcov srdečne vítame a zároveň pozývame aj na ďalšie výstavy, ako aj do stálych expozícií Baníckeho múzea v Rožňave, z ktorých určite neodídete sklamaní.
Mgr. Eva Lázárová - kurátorka fondu výtvarné umenie

 

Čítať 1680 krát Naposledy zmenené streda, 03 apríl 2019 14:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!