streda, 08 máj 2019 22:42

Výnimočná výstava na Zochovej divadelnej Revúcej 2019 Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Už je to tak – Revúca v Gemeri nie je len kolískou osvety a vzdelanosti, ale aj nadregionálnym strediskom ochotníckeho divadla. Veď prehliadky a súťaže divadelných súborov majú v tomto meste viac ako polstoročnú tradíciu. Prvý divadelný festival – Krajská prehliadka detských divadelných krúžkov – sa konal už v marci 1968 v revúckom Dome kultúry (vtedy Závodný klub ROH LTZ). O dva roky nato tu hostili detské súbory už z celého Slovenska a pokračovaním boli krajské súťaže ochotníckych súborov kategórie C. Odvtedy sa každý rok na niekoľko májových dní stáva revúcky „Klub“ mekkou divadelných ochotníkov.

Tri dni nabité divadlom počas Zochovej divadelnej Revúcej 2019 a výsledky súťažnej prehliadky priblížil MajGemer.sk v príspevku Mgr. Dariny Kišákovej, riaditeľky organizátora súťaže Gemersko-malohontského osvetového strediska. Tu chceme spomenúť zaujímavú sprievodnú akciu – výstavu obrazov pod názvom DVE VÝNIMOČNÉ vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska v Revúcej.

Vernisáž originálnej autorskej výstavy výtvarníčok Evy Grendelovej a Kataríny Molnárovej sa uskutočnila 2. mája o 18. hodine za účasti oboch autoriek, kurátorky výstavy Mgr. Anetty Cvachovej a ďalších hostí. Okrem príhovoru kurátorky v programe vernisáže vystúpili žiaci ZUŠ Revúca, a to víťazi celoslovenskej žiackej autorskej súťaže Talent 2019, ktorí zahrali svoje vlastné skladby. Autorky vystavených diel prijali drobné dary od GMOS a MsKS, ako organizátorov podujatia, a potom množstvo gratulácií a kytičiek od priateľov a známych, ktorí tak vyjadrili poďakovanie za príjemný vizuálny zážitok.

Kto teda „dve výnimočné“ vlastne sú...?

Eva Grendelová pochádza z malej dedinky na východnom Slovensku. Pred 15 rokmi sa prisťahovala do Revúcej, kde žije s rodinou a pracuje. Maľuje zväčša veľkoformátové obrazy na plátno. Uprednostňuje akrylové farby v kombinácii s inými technikami. Vo svojej tvorbe sa sústreďuje hlavne na ľudí, ich tváre a pocity. Posledné tri roky sa s úspechom zúčastňuje celoslovenskej postupovej súťaže neprofesionálnych výtvarníkov Výtvarné spektrum a pravidelne sa zúčastňuje aj tvorivých plenérov, kde sa zdokonaľuje pod odborným vedením skúsených lektorov. Jej diela môžu obdivovať nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Katarína Molnárová sa narodila v Nových Zámkoch. Dnes žije v gemerskej dedinke Chyžné, kde za veľkej podpory svojich najbližších aj tvorí. Okrem umenia zasvätila život deťom a ich výchove – pracuje ako profesionálny rodič a za posledných sedem rokov poskytla domov už ôsmim deťom. Venuje sa maľbe a jej doménou sú figurálne kompozície, portréty, ženy, deti, zátišia a príroda. Maľuje od útleho detstva a už v rokoch 1982 – 1984 vystavovala v rodnom meste ako členka spolku výtvarníkov Csemadok. V Revúcej mala dve autorské výstavy (2008, 2010) a mnoho spoločných s výtvarníkmi zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska či Srbska. Každoročne sa zúčastňuje letného sympózia výtvarníkov MLYN v Rožňave a stretnutia Pod holým nebom v Lučenci.

Obe dámy výtvarníčky sú členkami výtvarného klubu PLÁNKA Z GEMERA pri Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej, ktorý združuje takmer dve desiatky amatérskych výtvarníkov regiónu.

Fotoreportáž fotografa Petra Pobočeka približuje atmosféru vernisáže a originálne výtvory oboch autoriek. Presvedčte sa sami, že sú naozaj výnimočné...

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Fotografie: Peter Poboček

 

 

Čítať 2005 krát Naposledy zmenené streda, 08 máj 2019 23:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!