štvrtok, 09 máj 2019 22:52

Slávnosť vďaky za oslobodenie spod fašizmu v Revúcej Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Za zvukov pochodu padlých legionárov pri pamätníku osloboditeľov v Revúcej položili vence dňa 9. mája 2019 primátor mesta pán Ing. Buchta s predsedom ZO SZPB gen. Viesta pánom JUDr. Kochanom a riaditeľom OR PZ v Revúcej pánom plk. Mgr. Prtkom ako aj zástupcovia štátnej správy  pán Ing. Balogh prednosta okresného úradu, pán Ing. Demjan riaditeľ OUP a riaditeľ OR HaZZ pán pplk. Mgr. Mikuda a predseda ZO SZPB Jelšava pán Szabó. Prítomní tiež položili venček k buste revúckeho rodáka generála Viesta.. Za zvukov pochodu padlých legionárov pri pamätníku osloboditeľov v Revúcej položili vence dňa 9. mája 2019 primátor mesta pán Ing. Buchta s predsedom ZO SZPB gen. Viesta pánom JUDr. Kochanom a riaditeľom OR PZ v Revúcej pánom plk. Mgr. Prtkom ako aj zástupcovia štátnej správy pán Ing. Balogh prednosta okresného úradu, pán Ing. Demjan riaditeľ OUP a riaditeľ OR HaZZ pán pplk. Mgr. Mikuda a predseda ZO SZPB Jelšava pán Szabó. Prítomní tiež položili venček k buste revúckeho rodáka generála Viesta.. Foto: P. Poboček

Aká to bola jar! Dejiny nezabudnú
jej príchod s výbuchmi v ovocných záhradách.
Do vône fialiek miešal sa pušný prach.
A tí, čo zaliezli do hrobov celkom ku dnu,
v tretí deň zdvihli sa, počujúc ruskú reč,
a vyšli na svetlo. Cez stromy rozkvitnuté
zazreli neznámych vojakov na zákrute,
tamhore ulicou, jak zimu ženú preč.

Veršami básnika Jána Kostru sa začala 9. mája 2019 o 11. hodine pri pamätníku na Námestí slobody v Revúcej spomienková slávnosť venovaná 74. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom. Organizátorom každoročného podujatia je Mesto Revúca v spolupráci so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov – Základnou organizáciou generála Viesta – a Mestským kultúrnym strediskom.

11 25
 Asi 200 občanov mesta Revúca, členov SZPB a žiakov miestnych škôl sa aj napriek nepriaznivému počasiu      zúčastnilo spomienkového zhromaždenia pri príležitosti 74. výročia ukončenia najväčšieho vojenského                                                               konfliktu v dejinách ľudstva - Druhej svetovej vojny.                                            

 

Peter Balogh 10 19 2aPo pietnom akte kladenia kvetín a štátnej hymne Slovenskej republiky predniesol slávnostný príhovor prednosta miestneho Okresného úradu Ing. Peter Balogh. Vo svojej reči poukázal na nutnosť pripomínať si tento mimoriadny deň, aby sa predovšetkým nikdy nezabudlo na ťažko vydobyté víťazstvo nad fašizmom, a to najmä dnes, keď treba byť znovu ostražitým. Spomenul aj mohutný počet ľudských obetí, veď celkové straty na životoch, spôsobené druhou svetovou vojnou sa odhadujú na vyše 72 miliónov ľudí, z čoho najväčší diel predstavuje 23 miliónov občanov vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Osobitne Ing. Balogh vyzdvihol aj pamiatku revúckeho rodáka Rudolfa Viesta, armádneho generála in memoriam, ktorý bol veliteľom 1. čs. armády na povstaleckom území počas SNP a zahynul na sklonku vojny v nemeckom koncentračnom tábore.

Slávnosť pred zhruba 200 účastníkmi zakončil predseda Základnej organizácie SZPB v Revúcej JUDr. Ján Kochan.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Fotografie: Peter Poboček

 

Čítať 2365 krát Naposledy zmenené piatok, 10 máj 2019 19:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!