Vytlačiť túto stránku
streda, 22 máj 2019 17:07

Úspešná Noc múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj tento rok sa Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote zapojilo do podujatia Noc múzeí a galérií. V sobotu 18. mája 2019 boli brány múzea otvorené do neskorej noci a priestory piateho najstaršieho múzea na Slovensku si prezrelo 747 návštevníkov. Pre porovnanie, minulý rok nás navštívilo 485 návštevníkov a v roku 2017 548. Najväčšiu návštevnosť sme zaznamenali v roku 2011 – 808 návštevníkov a najmenej počas prvého ročníka podujatia v roku 2005 – 400 návštevníkov.
Pätnásty ročník podujatia otvorila o 18.00 hod. riaditeľka múzea Oľga Bodorová. Hosťom večera bola rimavskosobotská skupina Maduar, ktorá počas otvorenia podujatia potešila návštevníkov tromi skladbami, jednou z nich bola Hafanana,

ktorá rozospievala a rozhýbala viac ako tristočlenné publikum. Bratia Juraj a Ladislav Matyinkovci zároveň otvorili a predstavili výstavu s názvom 25 rokov Maduaru, ktorá bola pripravená pri príležitosti 25. výročia vydania ich prvého albumu I Feel Good (1994). Je to vôbec prvá výstava, na ktorej sa môže návštevník stretnúť s doposiaľ nepublikovanými fotografiami a predmetmi zo súkromného i profesionálneho života bratov Matyinkovcov, ako sú napr. kostýmy z vystúpení a videoklipov, fotografie, vstupenky z prvých koncertov, ocenenia, diskografia, plagáty z vystúpení a pod. Výstava potrvá do 15. septembra 2019.

Asi najnavštevovanejším priestorom večera bola výstava Vaše veličenstvo Sisi. Šaty a kostýmy cisárovnej, ktorá prezentuje jedinečné repliky šiat rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety (1837 – 1898), nazývanej Sisi. Vystavené modely pochádzajú z dielne profesionálnej krajčírky Móniky Czédly z Gödöllő. Vďaka svojej prirodzenej kráse a štíhlosti bola Sisi považovaná za najkrajšiu ženu svojej doby a zároveň bola aj módnou ikonou. Dbala na svoj výzor, najmä na vlasy, držala diéty a cvičila. Bola výbornou jazdkyňou a ovládala jedenásť jazykov. Na výstave môžu návštevníci vidieť jazdecké šaty cisárovnej, bálové šaty s niekoľko metrovou červenou vlečkou vyšívanou zlatými niťami alebo jej korunovačné šaty. Výstava potrvá do 16. júna 2019.

Počas Noci múzeí a galérií sme obyvateľom Rimavskej Soboty predstavili regionálny produkt Muránske buchty. Tie sa pečú v obci Muráň a obec je držiteľom ochrannej známky na tento produkt. Orechové, makové, tvarohové a lekvárove buchty sa vypredali v priebehu pol hodiny, čím sme muránskym buchtám vytvorili rekord v najrýchlejšom predaji.

V rámci výstavy Kúpeľníctvo v Gemeri v 19. storočí sa uskutočnila prednáška spojená s diskusiou. Témou prednášky bola návšteva cisárovnej Sisi v Bardejovských kúpeľoch, prednášala historička múzea Éva Kerényi, ktorá je zároveň autorkou výstavy. Keďže výstava sa venuje vzniku a vývinu kúpeľníctva na území historického Gemera od konca 18. storočia až do začiatku 20. storočia, návštevníci diskutovali o zaniknutých kúpeľoch v Levároch, Hodejove či Hajnáčke i dodnes existujúcich kúpeľoch v Číži. Prednáška a diskusia sa tešili veľkému záujmu. Návštevníci mali zároveň možnosť ochutnať minerálnu vodu z Číža, Tornale a Maštinca. Výstava potrvá do 30. septembra 2019.

Pre detských návštevníkov bol na nádvorí múzea pripravený gazdovský dvor s hospodárskymi zvieratami. Deti si z tohtoročnej Noci múzeí a galérií odnášali spomienky vo forme magnetiek, šperkov a drevených vyrezávaných obrázkov, ktoré si sami tvorili so zamestnancami múzea. Zároveň boli pre deti pripravené puzzle egyptskej múmie, nosorožca, mesta Rimavská Sobota i stredovekých hradov, potešil aj detský kútik s omaľovánkami a drevenými koníkmi.

Návštevníci múzea nevynechali ani prehliadku stálej vlastivednej expozície múzea s lektorským výkladom. Neobišli ani stálu expozíciu venovanú Slovenskému národnému povstavniu v regióne, v rámci ktorej sa mohli odfotiť v replike vojenskej uniformy z 1. svetovej vojny.

Návštevnosť 747 návštevníkov svedčí o vydarenom a úspešnom večeri, ktorý sa každoročne teší početnému záujmu verejnosti, či už sú to dospelí alebo deti. Niektorí Noc múzeí a galérií v Gemersko-malohontskom múzeu navštevujú pravidelne, iní boli u nás po prvýkrát a veríme, že budúci rok prídu opäť. Podujatie bolo pripravené vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja. Zároveň ďakujeme aj našim sponzorom – IK Catering, Firma GULIK Rimavská Sobota, Keľo a synovia, s. r. o. Poďakovanie patrí aj všetkým médiám za mediálnu podporu.

Nocou múzeí a galérií sa výstavná činnosť múzea nekončí. Už v utorok 28. mája 2019 o 13.00 hod. sa uskutoční vernisáž výstavy Romano dživipen – Rómsky život, ktorá sa organizuje každoročne v rámci špecializácie múzea na dokumentáciu hmotnej a duchovnej kultúry Rómov v Gemeri-Malohonte. Výstava predstaví výtvarné práce žiakov základných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár.

Martina Oštrom Mareková

 

 

Čítať 2145 krát Naposledy zmenené streda, 22 máj 2019 19:27