Vytlačiť túto stránku
piatok, 31 máj 2019 21:04

Šaty a kostýmy cisárovnej Alžbety na výstave Vaše veličenstvo Sisi Doporučený

Napísal(a) Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstava Vaše veličenstvo Sisi je inštalovaná v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Šaty a kostýmy cisárovnej Sisi je venovaná róbam a šatám rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej (24. 12. 1837 - 10. 9. 1898), nazývanej Sisi. Autorkou replík šiat je profesionálna krajčírka Mónika Czédly z Gödöllő, ktorá navrhuje a šije svadobné šaty inšpirované 19. storočím a garderóbou cisárovnej Alžbety. Rodina Moniky Czédly sa zaoberá šatami od roku 1866. Jej prastarý otec Ferenc D´Elia práve v tomto roku založil v Budapešti obchod so šatami pod názvom D´Elia. Medzi ich klientmi bola aj srbská kráľovná Natália, a pravdepodobne ich navštívila aj cisárovná Alžbeta. Mónika Czédly je pokračovateľkou módneho salónu D´Elia.

2019 06 01 sisi plagatNa 140. výročie korunovácie Sisi za uhorskú kráľovnú (1867 - 2007) vyhotovila Mónika Czédly prvú repliku šiat cisárovnej. Boli nimi korunovačné šaty podľa fotografie Emila Rabendinga z roku 1866, ktoré si Sisi obliekala počas korunovačných slávností. V roku 2017 Mónika Czédly ušila repliku diamantových korunovačných šiat, ktoré mala Sisi na sebe oblečené v deň svojej korunovácie (6. júna 1867). Najzaujímavejšia je sukňa s vlečkou, ktorá je dlhá 480 cm. Zostrojenie tento časti šiat trvalo niekoľko mesiacov a jej vyšívanie vzorom v podobe orgovánu trvalo jeden a pol mesiaca osem hodín denne. Za repliku diamantových korunovačných šiat získala Mónika Czédly cenu „Majstrovské remeselnícke dielo“.

Okrem korunovačných šiat môžu návštevníci vidieť repliku jazdeckých šiat, maďarského ornátu, dvorného ornátu s červenou zamatovou vlečkou, bálové šaty zdobené rubínovou garnitúrou alebo šaty so švajčiarskou blúzkou a bernským opaskom. Šaty sú šité ručne a zhotovené na základe originálnych fotografií alebo malieb.

rs sisi repliky siat 1 1Jej cieľom je, aby výstavou popularizovala maďarských remeselníkov, pretože šaty sú zhotovené práve vďaka rukám talentovaných remeselníkov. Kópie šiat boli vystavené na mnohých miestach v Maďarsku, Nemecku i na Slovensku. Po ukončení výstavy v Rimavskej Sobote, šaty poputujú do chorvátskej Opatije.

fond bbskVýstava v priestoroch Gemersko-malohontského múzea potrvá do 16. júna 2019. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Výstava sa teší veľkému záujmu verejnosti, od jej otvorenia 18. mája 2019 ju navštívilo viac ako 1 000 návštevníkov. 

Za GMM informuje
Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 2446 krát Naposledy zmenené piatok, 31 máj 2019 21:31