Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 06 jún 2019 18:37

Výstava 25 rokov Maduaru v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstava 25 rokov Maduaru, ktorá bola otvorená 18. mája 2019 v Gemersko-malohontskom múzeu, je venovaná rimavskosobotskej hudobnej skupine pri príležitosti 25. výročia vydania jej prvého albumu I Feel Good (1994).
Je to vôbec prvá výstava skupiny Maduar, na ktorej sa môže návštevník stretnúť s doposiaľ nepublikovanými fotografiami a predmetmi zo súkromného i profesionálneho života bratov Matyinkóvcov, ako sú napr. kostýmy z vystúpení a videoklipov, fotografie, vstupenky z prvých koncertov, ocenenia, diskografia, plagáty z vystúpení a pod.

Skupina Maduar vznikla v auguste 1986 v zložení Juraj a Ladislav Matyinkóvci a Ladislav Dulovič. Sprvu vystupovali pod názvami Hurikán, Atlantic a Adept. Príchodom Erika Arestu do skupiny vznikol názov MADUAR - MAtyinkó, DUlovič, AResta.

Začiatkom 90. rokov si skupina zakúpila počítač Atari 1040 STMF, ktorý ovplyvnil jej vývoj. V slovenskom éteri a na slovenských obrazovkách sa  prvýkrát objavili vďaka súťaži Košický zlatý poklad (1992). V roku 1994 vydali svoj prvý album I Feel Good a ako prví odštartovali na slovenskej a českej hudobnej scéne dancefloorovú vlnu. Maduar má na svojom konte osem vydaných albumov, desiatky ocenení a koncertov. Hity I feel Good, Do It, Mystic Party, Hello, Hafanana, Anjel, Ramaya, La Chita, One Way Ticket a mnoho ďalších valcovali rebríčky hitparád nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Vystupovali ako predkapela na českom turné DJ Boba, ako jediní zástupcovia Slovenska a Čiech absolvovali tri show programy Bravo Super Show Tour s hviezdami ako DJ Bobo, Rednex alebo Mr. President.

rs maduar 12 1   rs maduar 13 1   rs maduar 14 1

 

Výstava v priestoroch Gemersko-malohontského múzea potrvá do 15. septembra 2019. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1343 krát Naposledy zmenené štvrtok, 06 jún 2019 23:57