pondelok, 24 jún 2019 11:25

Okresná vlastivedná súťaž Pramene pozná 36. víťazný tím - žiakov ZŠ Pavla Dobšinského z Rimavskej Soboty Doporučený

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V priestoroch CVČ Relax v Rimavskej Sobote sa 7. júna 2019 uskutočnil XXXVI. ročník okresnej vlastivednej súťaže Pramene, ktorú organizuje Gemersko-malohontské múzeum už od roku 1983. Od svojho začiatku je súťaž orientovaná na stálu expozíciu múzea. Jej cieľom je doplniť vedomosti žiakov o regionálny rozmer a v neposlednom rade aj vzbudiť záujem o regionálnu históriu. Príprava na súťaž je aj motiváciou k návšteve múzea a k systému samostatnej prípravy. Predchádza jej rozsiahly lektorský výklad zameraný na obsah súťaže.

Súťaž je určená žiakom 7. ročníkov základných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, prihlasujú sa 5-členné družstvá. Súťaž každoročne prebieha v jednom kole. Súťažiace družstvá prezentujú svoje vedomosti z piatich odborov, ktoré odrážajú skladbu zbierkových fondov múzea. V dvoch odboroch sa odpovedá ústne (žiaci si ťahajú otázky, každé družstvo jednu) a v troch odboroch písomne (súťažiace družstvá píšu test). V poslednom kole "Vysvetli pojem" súťažiaci odpovedajú na otázky ukrývajúce sa pod vyžrebovanými číslami. Odpovede jednotlivých družstiev hodnotí odborná porota zložená z kurátorov jednotlivých fondov. Predsedkyňou poroty je riaditeľka múzea PhDr. Oľga Bodorová. V odbornej porote je už tradične prítomný aj hosť z Mestského úradu Rimavská Sobota (z oddelenia školstva, mládeže a športu) PaedDr. Dana Spišáková.

Tento rok sa do súťaže prihlásilo 12 družstiev – po dve družstvá zo ZŠ P. Dobšinského, ZŠ P. K. Hostinského a ZŠ Š. M. Daxnera v Rimavskej Sobote, Evanjelická základná škola Z. Oravcovej v Rimavskej Sobote, ZŠ Jesenské, ZŠ Dr. V. Clementisa v Tisovci, ZŠ s MŠ Ožďany a dve družstvá zo ZŠ V. Mináča v Klenovci. Víťazným tímom boli žiaci ZŠ P. Dobšinského z Rimavskej Soboty (tím I.). Druhé a tretie miesto získala ZŠ V. Mináča z Klenovca s dvom prihlásenými družstvami.

Realizované s finančnou podporou BBSK.

PhDr. Elena Lindisová



Čítať 1797 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 15:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!