streda, 26 jún 2019 17:46

Portrét evanjelického farára od Petra Michala Bohúňa predmetom mesiaca júl Doporučený

Napísal(a) Mgr. Angelika Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počas júlovej prehliadky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote môžu návštevníci vidieť portrét evanjelického farára od významného slovenského maliara Petra Michala Bohúňa (1822 – 1879), ktorého s regiónom Gemer-Malohont spája jeho štúdium na gymnáziu v Gemerskej Hôrke. Patril do skupiny štúrovcov a radil sa k významným buditeľom národného života, s čím bola spájaná aj jeho maliarska činnosť. Vďaka dotácii z Fondu na podporu umenia sa v období od júla 2018 do júna 2019 podarilo zreštaurovať ďalšiu olejomaľbu zo zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Na vertikálne orientovanom obdĺžnikovom formáte plátna je namaľovaný portrét muža stredného až staršieho veku v bohoslužobnom odeve evanjelického a. v. kňaza. Autorom diela je slovenský maliar Peter Michal Bohúň.

Portrét evanjelického farára zo zbierok Gemersko-malohontského múzea pochádza z obdobia rokov 1850 – 1865 a do zbierkového fondu sa dostal z evanjelickej fary v Tisovci. P. M. Bohúň v polovici 19. storočia vytvoril niekoľko podobizní evanjelických farárov v rôznych miestach Slovenska. Dielo je dôležitým historickým dokumentom k téme evanjelickej a. v. cirkvi v Gemeri-Malohonte a umelecko-historicky patrí ku kvalitným dielam portrétnej tvorby polovice 19. storočia. Je jediným dielom Petra Michala Bohúňa v zbierkovom fonde Gemersko-malohontského múzea.

rs efarar obraz pred reštaurovaním 1Peter Michal Bohúň sa narodil v oravskej obci Veličná v rodine evanjelického farára Jána Bohúňa a Jany Žofie Ambroziovej. Školu začal navštevovať v rodnej obci a následne odišiel na gymnázium do Gemerskej Hôrky, kde sa naučil aj po maďarsky. Neskôr študoval obchod na Evanjelickom lýceu v Levoči a právo v Kežmarku. Maľbu začal študovať v roku 1843 na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Jeho učiteľom bol nemecký maliar Christian Ruben. V rokoch 1851 - 1852 žil Bohúň v Revúcej. V septembri 1854 sa presťahoval do Liptovského Mikuláša, kde takmer 11 rokov vyučoval maľbu na dievčenskej evanjelickej škole. Na jeseň roku 1865 opustil Slovensko a spoločne s rodinou sa usadil v Haliči, v obci Lipnik pri Białej. Podľa údajov białského evanjelického archívu Peter Michal Bohúň zomrel 20. mája 1879 na zápal pľúc. Je pochovaný na evanjelickom cintoríne v Białej. Vo svojej tvorbe sa venoval predovšetkým portrétu, ale tiež sakrálnej maľbe. Jeho pravdepodobne najznámejším dielom je portrét slovenského národného buditeľa Jána Francisciho Rimavského ako dobrovoľníckeho kapitána.

fond u logo 1Reštaurovanie obrazu od P. M. Bohúňa z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je aj hlavným partnerom projektu. Reštaurátorské práce vykonala Mgr. art. Andrea Ševčíková z Bratislavy, členka Komory reštaurátorov. Obraz bude vystavený v stálej vlastivednej expozícii múzea od 1. do 31. júla 2019.

Mgr. Angelika Kolár (historička umenia GMM)

 

Čítať 1108 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2019 17:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!