štvrtok, 22 august 2019 13:58

Gemersko-malohontské múzeum skvalitnilo svoju konzervátorskú dielňu Doporučený

Napísal(a) RNDr. Ján Aláč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum spravuje mimoriadne rozsiahle zbierkové fondy. Začiatkom roku 2019 zbierkový fond múzea pozostával z 103 988 položiek. Z toho bolo 71 134 zbierkových predmetov a 32 854 historických tlačí. Zbierkové predmety sú z rôznych materiálov a rôznych rozmerov, od najmenších, ako mince či šperky, až po nábytok alebo poľnohospodárske náradie. Preto nielen od rozsahu zbierkových predmetov, ale aj od ich veľkosti a členitosti je závislý proces ich konzervovania. Je prirodzené, že z viacerých dôvodov je problematickejší proces odborného ošetrenia rozmernejších a členitejších zbierkových predmetov. Toto bola aj hlavná motivácia vypracovania a realizácie projektu Doplnenie vybavenia konzervátorskej dielne Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote určenej pre rozmerné zbierkové predmety, podporeného z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Múzeum má okrem štandardnej konzervátorskej dielne aj konzervátorskú dielňu určenú pre odborné ošetrenie rozmerných zbierkových predmetov. Podstatou projektu bolo zabezpečenie ochranných pracovných prostriedkov ako celotvárové masky, celotelové obleky, rukavice a čižmy, a zabezpečenie konzervačných látok ako toluén a Solakryl BT 55. Získané bolo tiež vybavenie v podobe vozíka pre manipuláciu s rozmernejšími a ťažšími zbierkovými predmetmi, a priemyselného ventilátora na odsávanie výparov z priestoru konzervátorskej dielne.

rs muzeum Foto 2 Súsek v rozobratom stave   rs muzeum Foto 3 Súsek v poskladanom stave
Súsek v rozobratom stave   Súsek v poskladanom stave

fpu logo 1aV rámci projektu prešlo odborným ošetrením 22 rozmernejších zbierkových predmetov: päť súsekov (truhlíc skladaných zo štiepaného tvrdého dreva), drevená maľovaná truhlica, lavica, menšie sane a predovšetkým rôzne poľnohospodárske náradie, hlavne jarmá (7 ks), strniskové hrable, ale i drevené časti pôvodnej dedinskej kováčskej vyhne (kováčske mechy). Išlo predovšetkým o zbierkové predmety, ktorých hmota dreva bola poškodená drevokazným hmyzom. Drevené časti predmetov boli impregnované prípravkom proti drevokaznému hmyzu a následne roztokom fp bbsk logoSolakrylu BT 55 v toluéne v konzervátorskej vani. Vzhľadom na charakter procesu (odpar toluénu) odborní pracovníci múzea pracovali v celotelových oblekoch a celotvárových maskách. Po procese impregnácie boli predmety, ktoré boli impregnované v rozobratom stave, kompletizované. Jeden z ošetrených zbierkových predmetov, rezbou zdobený súsek, je s popisom projektu a fotodokumentáciou vystavený v stálej vlastivednej expozícii múzea.

RNDr. Ján Aláč

Reštaurovanie bolo realizované s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a Banskobystrického samosprávneho kraja

 

Čítať 1101 krát Naposledy zmenené štvrtok, 22 august 2019 14:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!