Vytlačiť túto stránku
piatok, 30 august 2019 15:08

Prírodosvet s Marcelom, alebo Ako sa v príjemnom duchu vzdelávať... Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Pred letom sa začal v Mestskom kultúrnom stredisku Revúca nový cyklus podujatí pre verejnosť. Ide o stretnutia s prírodovedcom, ochranárom a vysokoškolským pedagógom RNDr. Marcelom Uhrinom, PhD. Profesionálne pôsobí v Ústave biologických a ekologických vied na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Záber profesionálnych povinností i voľnočasových aktivít Marcela Uhrina je veľmi široký – okrem uvedených odborností je tiež vášnivým cestovateľom, výborným fotografom a skvelým rozprávačom.
Uhrin je autorom mnohých odborných i obrazových publikácií a svoje poznatky o prírodných hodnotách regiónu ochotne a rád odovzdáva širokej verejnosti (v minulosti bol v Revúcej spoluorganizátorom populárno-náučného cyklu Svet v obrazoch).

Po jarnej výstave Uhrinových fotografií z ciest po svete, začali v MsKS Revúca s jeho prednáškovým cyklom Prírodosvet s Marcelom. V novom programe prezentuje vlastný pohľad na prírodu u nás aj vo svete. Nie je to však len o cestovaní a prírode, vždy je prítomný i „marcelovský“ uhol pohľadu na špecifický regionálny charakter tej-ktorej časti sveta. Navyše, jeho sugestívne výpovede obsahujú zreteľný sociokritický názor na morálku človeka vo vzťahu k živej i neživej prírode.

Marcel Uhrin pochádza z učiteľskej rodiny a v jednom svojom blogu spomína na malotriedku v Smolníckej Hute, kde začínal chodiť do školy: „Často v rozhovoroch vtipkujem spomínajúc na svoju prvú triedu. Mama v nej učila prvákov (teda aj mňa) a tretiakov. To malo za následok to, že keď som si napísal cvičenie s písmenami, tak som mohol počúvať, čo mama v tej istej triede rozpráva tretiakom napríklad o dážďovke. Lebo mali akurát prírodovedu.“ Nuž, možno aj to bol prvopočiatok jeho pozitívneho vzťahu k prírode a zárodok budúcej profesionálnej orientácie...

Predprázdninové stretnutia „s Marcelom“ boli veľmi vydarené. V priliehavom prostredí revúckeho kníhkupectva KnihArt, v spolupráci s ktorým sa cyklus pripravuje, si neveľká skupina nadšencov cestovania a záujemcov o cudzie kultúry vypočula prvé dve „prednášky“. Marcel už hovoril o Tadžikistane, ako málo známej krajine v centrálnej Ázii, a tiež o afrických zvieratách, ktoré boli a, žiaľ, stále sú atraktívnym cieľom svetového poľovníckeho biznisu. (Dokedy ešte? A kto vyhynie skôr...?) Áno, aj množstvo kritických otázok zaznieva na týchto stretnutiach, ale v interakcii s aktívnymi divákmi/poslucháčmi sa objavujú aj zmysluplné odpovede.

Prírodosvet s Marcelom bude v Revúcej od septembra pokračovať ďalšími zaujímavými námetmi zhruba každý mesiac. Z pripravovaných tém vyberáme: Niekoľko dní v krajine Maurov /Moje dotyky islamu/ Žaby, hady, vtáčence, netopiere a ďalšie potvory - výskumné reminiscencie / Cyprus a Malta - náhľady za opony dovolenkových destinácií.

Pozývame vás na najbližšie stretnutie - vo štvrtok 26. septembra 2019 o 19.00 v Kníhkupectve KnihArt Revúca – Prírodosvet s Marcelom.
Postskriptum: záznam z prvého stretnutia s divákmi nájdete na YouTube.com pod názvom prednášky „Je južná Afrika naozaj rajom zvierat?“

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 1675 krát Naposledy zmenené piatok, 30 august 2019 15:18