Vytlačiť túto stránku
utorok, 03 september 2019 18:28

Výstava „Havrany a ich príbuzní“ predstaví krkavcovité vtáky žijúce na Slovensku Doporučený

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V priestoroch Gemersko-malohontského múzea sa 10. septembra 2019 (utorok) o 15.00 hodine uskutoční vernisáž výstavy „Havrany a ich príbuzní“, ktorá predstaví krkavcovité vtáky žijúce na území Slovenska, ich život, inteligenciu, miesto v prírode, vzťah s človekom a mýty a legendy, ktoré ich obklopujú. Kurátorkou výstavy je RNDr. Monika Gálffyová, biologička múzea. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Výstava potrvá do 31. decembra 2019. 
Krkavcovité vtáky patria do radu spevavcov, podobne ako napríklad vrabce alebo sýkorky. Sú pomerne veľké, majú silný zobák a väčšinou sú sfarbené čierno, ale mnoho z nich má aj pestré perie. Do čeľade patrí približne 120 vtáčích druhov, z nich na Slovensku hniezdi osem. Vtáky tejto čeľade patria k najinteligentnejším vtákom a živočíchom vôbec.

2019 09 10 pozvánka (5)Pomer hmotnosti mozgu k hmotnosti tela je u nich veľmi vysoký, porovnateľný s primátmi a veľrybami.

Výstava „Havrany a ich príbuzní“ predstaví krkavcovité vtáky hniezdiace na území Slovenska a ich život. Prostredníctvom fotografií a dermoplastických preparátov sa naučíte rozlišovať jednotlivé druhy vtákov tohto taxónu, zoznámite sa s mýtmi, bájkami a poverami, ktoré sa s nimi spájajú a budete si môcť vyskúšať, aké je to byť v ich hniezde. Na záver si pomocou interaktívnych hier budete môcť overiť, či ich už dokážete od seba odlíšiť.

fond u bbskSúčasťou výstavy je aj cyklus prednášok a rozšíreného výkladu k výstave pre školské skupiny aj verejnosť, o ktorom ešte budeme bližšie informovať.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja

 RNDr. Monika Gálffyová (biologička GMM)

Čítať 1360 krát Naposledy zmenené utorok, 03 september 2019 18:49