streda, 09 október 2019 20:07

Nech je svetlo v Rožňave Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výnimočný film Nech je svetlo, ktorý je nominovaný za Slovensko na Oscara, uvedieme v premiére v rožňavskom kine Apollo vo štvrtok 10. októbra 2019 od 19.00 hod. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť vidieť ďalší z autorských počinov skvelého režiséra Marka Škopa, autora takých výnimočných dokumentov ako Osadné, či Iné svety. Aj jeho prvý hraný film Eva Nová získal výraznú divácku popularitu, a tiež pozornosť odborníkov v podobe ocenení na mnohých festivaloch. „Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión, ktorý sa svojou nevedomou čiastočkou podieľa na masovej xenofóbnej duši, keď je s následkami nenávisti konfrontovaný natvrdo cez udalosti v najbližšej rodine,“ hovorí Škop. Opäť sa mu podarilo vytvoriť mimoriadne výstižný, autentický a aktuálny príbeh o rodine a spoločnosti.

V hlavnej úlohe exceluje Milan Ondrík, ktorý za tento herecký výkon už získal ocenenie pre najlepšieho herca na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Milan (40) má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Všetko sa zvrtne, keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.

Popri Milanovi Ondríkovi sa vo filme predstavia herci František Beleš (študent bratislavského konzervatória), Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer, Csongor Kassai či Anikó Vargová.

Nech je svetlo
Dráma, Slovensko/Česko, 2019, 93 min., MP15, vstupné 3€

A. Kleinová

 

Čítať 1135 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!