Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 október 2019 18:51

Zorganizovali desiaty ročník festivalu detských folklórnych súborov pod názvom Gemerská podkovička Doporučený

Napísal(a) Ing. Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Piatok, 11. október 2019, patril v Revúcej mladým folkloristom z okresov Rimavská Sobota a Revúca. Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Revúcej zorganizoval jubilejný desiaty ročník festivalu detských folklórnych súborov pod názvom Gemerská podkovička.
Festival začal dopoludnia na Mestskom cintoríne v Revúcej, kde si organizátori spoločne s mladými folkloristami a ich vedúcimi uctili pamiatku Evky Skalskej, zakladateľky detského folklórneho súboru Lykovček, na počesť ktorej sa festival koná. Popoludní pokračoval festival Školením pre vedúcich detských folklórnych súborov a školami tanca a spevu, ktoré boli určené pre deti z detských folklórnych súborov.

Vo večerných hodinách vyvrcholil festival večerným program, na ktorom sa predstavilo 8 detských folklórnych súborov s viac ako 200 účinkujúcimi. Medzi účinkujúcimi nechýbali Mladosť z Klenovca, Lykovček z Revúcej, Hájiček, Lieskovček a Súkromná ZUŠ z Rimavskej Soboty, Zrkadielko z Hnúšte, Čížiček z Tisovca a pozvanie prijal aj detský folklórny súbor fpu logo 1aPramienok z Liptovského Mikuláša, ktorý bol hosťom festivalu a urobil krásnu bodku na záver. Účastníci festivalu obdržali ďakovné listy a malé podkovičky pre šťastie a so všetkými prítomnými sa rozlúčili spoločnou pesničkou.

Každoročným poslaním a cieľom detského festivalu je podporovať tradičnú ľudovú kultúru, jej zvyky, piesne, tance a remeslá v regióne Gemer-Malohont. Ďakujeme všetkým účinkujúcim a návštevníkom podujatia za podporu a tešíme sa na ďalšie stretnutie už na jedenástom ročníku Gemerskej podkovičky. Projekt finančne podporil Fond na podporu umenia.

Ing. Magdaléna Kantorová

 

Čítať 990 krát Naposledy zmenené utorok, 15 október 2019 11:22

Galéria obrázkov