Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 október 2019 19:20

Historická expozícia Baníckeho múzea v Rožňave má 20 rokov Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pri príležitosti 20. výročia Historickej expozície – prezentačného múzejného depozitára, pripravilo pre žiakov tvorivé predpoludnia. Študenti si mohli v utorok vypočuť prednášku „Ako vznikla Historická expozícia“, ktorú im predniesla historička múzea Sylvia Holečková. Okrem toho si vychutnali aj netradičnú prehliadku expozície, so zameraním na jedinečné predmety a remeslá, ktoré preslávili Gemer, s dôrazom na hrnčiarstvo. „Pre študentov sme s kolegami, okrem prednášky a prehliadky, prichystali aj premietanie filmu o gemerskom hrnčiarstve, popritom si mohli v skupinkách vyzdobiť maľbou dva hlinené džbány a tabuľku so znakmi čižmárskeho remesla,“ uviedla pani Holečková.

V piatok bola na programe netradičná prehliadka expozície so zameraním na jedinečné predmety a remeslá, ktoré preslávili Gemer, s dôrazom na zvonkárstvo, v rámci ktorej si študenti pozreli dokumentárny film s názvom „Zvonkárstvo na Gemeri“. Na záver si po skupinkách vymysleli krátke básne o remeslách, z ktorých niekoľko bude uverejnených v Múzejných novinách 2019.

Podujatie sa konalo v Historickej expozícii na Šafárikovej ulici č. 31 v Rožňave, ktorá bola otvorená pred 20 rokmi, dňa 10. septembra 1999. V súčasnosti si v nej môžu návštevníci nájsť viac ako 6 000 zbierkových predmetov z obdobia 17. – 19. storočia, týkajúcich sa najmä bytovej kultúry, národopisu, numizmatiky, remesiel a militárií, čiže zbraní.

Tešíme sa na Vašu návštevu tejto unikátnej expozície.

R. Šimko

 

Čítať 1084 krát Naposledy zmenené streda, 16 október 2019 11:44