pondelok, 21 október 2019 11:05

Na rožňavskom námestí dav spieval „Sľúbili sme si lásku“

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, dňa 17.10.2018 otvorilo výstavu s názvom „Čo bolo pred 1989“. Vernisáž otvoril riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Pavol Lackanič. Podujatia sa zúčastnil aj podpredseda KSK Daniel Rusnák, ktorý pripomenul nielen odvrátenú tvár socialistického zriadenia, ktorý prenasledoval a väznil jeho starého otca, ale aj význam dnešných hodnôt, za ktoré naša spoločnosť vďačí práve Nežnej revolúcii. O hudobnú časť programu sa postaral zamestnanec múzea, Róbert Šimko zo skupiny Massriot, ktorý spolu s návštevníkmi vernisáže zaspieval pomyselnú hymnu Nežnej revolúcie na Slovensku od Ivana Hoffmana – Sľúbili sme si lásku. Po piesni oboznámil prítomných s obsahom výstavy jej kurátor, Pavol Horváth. Vernisáž symbolicky ukončila spustená siréna na aute – veterána s nápisom VB, ktoré parkovalo bezprostredne pred galériou.

Výstava, ktorá sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja, Rastislava Trnku, je súčasťou série podujatí pod názvom Nežná – 30 rokov po, ktoré pripravil pre verejnosť Košický samosprávny kraj pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia Nežnej revolúcie. Počas mesiacov november a december sa budú v kultúrnych zariadeniach KSK konať rôzne podujatia, ktoré pripomenú širokej verejnosti tieto významné dejinné udalosti.

Výstava Čo bolo pred 1989, vznikla v spolupráci so Štátnym archívom Košice, pracovisko Archív Rožňava, Katedrou muzeológie FF UKF v Nitre a súkromnými zberateľmi. Záujemcovia ju môžu navštíviť v Galérii Baníckeho múzea na Námestí baníkov 25 v Rožňave do 10.02.2020.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

R. Šimko

 

Čítať 1022 krát Naposledy zmenené pondelok, 21 október 2019 11:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!