utorok, 29 október 2019 15:36

V Baníckom múzeu predstavia diela z letných sympózií Tvorivého spolku Rovás Doporučený

Napísal(a) Róbert Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Tvorivým spolkom Rovás, prichystalo pre svojich návštevníkov ďalšiu výstavu s názvom Z diel letných sympózií Tvorivého spolku ROVÁS (eNRA) z roku 2019. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do 31. januára 2020 v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, na Námestí baníkov 25. Výstava prezentuje materiál z Letnej akadémie v roku 2019, ktorá sa konala v Sedmohradsku, Maďarsku a na Slovensku. Umelcov v Tvorivom spolku Rovás združuje spoločná vlnová dĺžka a rovnaký hodnotový rebríček.
„Názov nie je odkazom na runové písmo, ale je odvodený od výrazov „zaznamenať, zobrať na vedomie, vryť do pamäte, zapamätať si.

Základná filozofia našej tvorivej komunity hovorí o akomsi aristotelovskom dualizme, o hmote a tvare. Veríme, že inšpirácia je prvoradá a odborné poznatky sú až druhoradé – pričom bez príslušných odborných znalostí sa inšpirácia nedokáže plne prejaviť. Byť prítomný! – toto je náš kategorický príkaz, pretože dnes už pojem „súčasné“ obsiahne všeličo. Táto filozofia k nám pritiahla množstvo umelcov z Karpatskej kotliny. Keby sme chceli predstaviť košický Rovás tak, že na výstave sa zúčastnia iba košickí Maďari, bola by to veľmi neúplná prezentácia a neukázala by pravú silu našej 25-ročnej organizácie. Rovás sa totiž priebežne rozširuje a dnes už ako tvorivý spolok pôsobí na úrovni celej Karpatskej kotliny. Sú medzi nami poslucháči univerzít, mladí absolventi na začiatku svojej kariéry a zabehnutí umelci aj celkom slávnych mien,“ povedal na margo Letnej akadémie Otto Szabó, predseda OZ Rovás.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 5. novembra 2019 o 17:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Námestie baníkov 25.

Róbert Šimko 

 

Čítať 824 krát Naposledy zmenené štvrtok, 31 október 2019 13:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!