Vytlačiť túto stránku
pondelok, 11 november 2019 14:06

Súbor dobových fotografií zachytáva revolučné udalosti roku 1989 v Rimavskej Sobote Doporučený

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci predmetu mesiaca november si Gemersko-malohontské múzeum pripomenie 30. výročie tzv. nežnej, či zamatovej revolúcie 1989. Návštevníkom predstaví vybraný súbor 11-tich dobových fotografií, ktoré zachytávajú revolučné udalosti z jesene 1989 v meste Rimavská Sobota. V priestoroch stálej vlastivednej expozície múzea sú vystavené od 2. novembra do 1. decembra 2019. Gemersko-malohontské múzeum spravuje okrem zbierkových fondov aj archívne dokumenty. Medzi nimi aj rozsiahly súbor dobových fotografií. Z nich bolo vybraných jedenásť takých, ktoré dokumentujú novembrové udalosti roku 1989 v meste. Tieto budú verejnosti vystavené v priestoroch stálej expozície počas mesiaca november.

V novembri 2019 uplynie 30 rokov od pohnutých udalostí, ktoré verejnosť pozná ako „nežnú“ revolúciu, ktorá v roku 1989 nenásilne zmenila politický režim v bývalom Československu. Nemenej známe je aj označenie ako „revolučná jeseň 1989“. Za všetkým sa však jednoznačne ukrývali snahy pohnúť zaostalou kostrou socializmu a dosiahnuť zmenu, ktorá by priniesla také spoločenské hodnoty, ktoré počas 40-tich rokov charakter vtedajšieho režimu nepripúšťal, a to slobodu a demokraciu.

Demonštrácie, ktoré zahájili študenti v Prahe 16. novembra 1989 a následne 17. novembra v Bratislave, priniesli očakávaný výsledok, a to pád komunistického režimu. Napriek tomu, že voči študentom zasahovali bezpečnostné jednotky, revolúcia dostala pomenovanie ako „nežná“ či „zamatová“, pretože zmeny, ktoré priniesla, obsahovali prvky dohody a reformy. Od roku 2001 je na Slovensku 17. november štátnym sviatkom – Dňom boja za slobodu a demokraciu.

Uvedené novembrové udalosti zákonite ovplyvnili dianie aj v ďalších mestách vtedajšej republiky, Rimavskú Sobotu nevynímajúc.

rs november 1989 2a   rs november 1989 3a   rs november 1989 4a   rs november 1989 5a

 

Atmosféru novembrových i decembrových dní v našom meste určite priblížia vybrané fotografie, ktoré návštevníka vrátia do tejto doby. Najidentickejšou udalosťou bol generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra (desať dní po vypuknutí demonštrácií v hlavných mestách republiky). Do štrajku sa zapojilo okrem iných organizácií aj Gemerské múzeum. Hlavná tribúna, z ktorej zazneli revolučné príhovory, bola umiestnená v priestore dnešného parkoviska pred Billou, každý ale vtedy vedel, že je to „pri tabakovej továrni“. Z tejto tribúny sa prítomným prihovoril Marian Lacko a prečítal demokratické požiadavky Občianskeho fóra, ktoré vzniklo 19. novembra. Išlo hlavne o zrušenie ústavného článku o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, čo de facto znamenalo pád komunistického režimu.

Vystavené fotografie zachytávajú uvedené momenty, ľudí, transparenty a vyhlásenia, a tým približujú reakciu nášho mesta na celoplošné politické dianie v Československu na jeseň 1989. Autorkou vystavených fotografií je fotografka múzea Júlia Ferleťáková.

PhDr. Elena Lindisová 

Realizované s finančnou podporou BBSK

Čítať 1001 krát Naposledy zmenené pondelok, 11 november 2019 16:12