Vytlačiť túto stránku
pondelok, 18 november 2019 15:55

Príprava Geologickej bádateľne je v Baníckom múzeu v Rožňave v plnom prúde Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vybuduje v areáli Zážitkového centra Sentinel Geologickú bádateľňu a doplní Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera. 

Cieľom bádateľne je zlepšiť kvalitu služieb a posilniť regionálny turizmus na území Košického samosprávneho kraja v oblasti spoznávania montánnej histórie regiónu Gemer z pohľadu mladých ľudí, ktorí v regióne trvalo žijú alebo ním z rôznych dôvodov prechádzajú. Hlavnou cieľovou skupinou sú študenti stredných škôl, pre ktorých bude prispôsobená aj odborná náročnosť a aktivity múzejnej pedagogiky v novovytvorenej bádateľni.

„Projekt si dáva za úlohu vytvoriť na nádvorí areálu interaktívnu Geologickú bádateľňu a doplniť Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera o exteriérovú časť – prezentáciu výrobkov gemerských železiarní a zlievarní, čím sa vytvorí zaujímavý nový produkt Baníckeho múzea v Rožňave. Dve obsahovo a účelovo úzko prepojené časti projektu umiestnené v exteriéri, aj vzhľadom na použitie nových trendov prezentácie, pritiahnu domáceho aj zahraničného návštevníka, dokonca aj takého, ktorý už múzeum navštívil a využíval jeho služby,“ uviedol na margo projektu riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič.

rv geol 2 18   rv geol 3 19   rv geol 4 16

 

Realizácia Geologickej bádateľne je už v plnom prúde a do konca tohto mesiaca je plánované aj dokončenie projektu. Slávnostné otvorenie Geologickej bádateľne sa uskutoční dňa 28. novembra 2019 v Zážitkovom centre SENTINEL za prítomnosti predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku. 

„Geologická bádateľňa je jedným zo šiestich projektov realizovaných z výzvy Terra Incognita v rámci programu Tradície inšpirujú inovácie. Z tejto výzvy podporil Košický samosprávny kraj projekty kultúrnych organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti v celkovej  výške takmer 100 000 eur. Projekt v Rožňave vynikajúco dopĺňa aktivity, ktoré pripomínajú banícku tradíciu na Gemeri a Spiši moderným spôsobom, aby bola atraktívna aj pre mladšie generácie,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

R. Šimko

 

 

Čítať 931 krát Naposledy zmenené utorok, 19 november 2019 15:33