Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 16 január 2020 16:49

Banícke múzeum predstaví výstavu o kúpeľníctve Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, predstaví v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave pútavú výstavu o kúpeľníctve v našom regióne s názvom „Kúpeľníctvo v Gemeri v 19. storočí“, ktorú múzeum prevzalo od kolegov z Gemersko – malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Vernisáž výstavy sa bude konať 13. februára 2020 o 15:30 hod.
Výstava je venovaná vzniku a vývinu kúpeľníctva na území historického Gemera. Z kultúrnohistorického hľadiska prezentuje zrod jednotlivých kúpeľov, najznámejších kúpeľných lekárov a balneológov Gemera, popularitu jednotlivých miest a ich návštevnosť. Je venovaná kúpeľom a klimatickým zariadeniam, z ktorých väčšina dnes už neexistuje

(Dobšiná, Hajnáčka, Hodejov, Jelšava, Leváre, Revúca, Rožňava), ale takisto upriami pozornosť na jediný dodnes fungujúci liečebný komplex – kúpele Číž.

„Kúpeľné upomienkové predmety, ktoré môžu návštevníci vidieť sa zachovali pre budúce generácie, zdokumentujúc tým bohatstvo miestneho kúpeľného života a kultúrnej histórie kraja vôbec. Všetky výtlačky a predmety verne dokumentujú kedy, kde a kam v minulosti chodievali naši predkovia za oddychom a na rekreáciu“, uviedla historička GMM, PhDr. Éva Kerényi PhD.

Výstava vzniká v spolupráci s viacerými domácimi i zahraničnými inštitúciami, ako aj so súkromnými zberateľmi a môžete ju navštíviť do 29. apríla 2020. Okrem samotnej prehliadky výstavy sú pripravené aj múzejno – pedagogické aktivity pre žiakov základných škôl, na ktoré je potrebné sa vopred nahlásiť.

Tešíme sa na vašu návštevu!

R. Šimko

 

Čítať 1269 krát Naposledy zmenené štvrtok, 16 január 2020 17:04