streda, 29 január 2020 19:23

Deti s polročným vysvedčením majú vstup do múzea zdarma Doporučený

Napísal(a) Martina Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pripravilo pre žiakov základných a stredných škôl odmenu za ich prospech. Všetci žiaci, ktorí sa 31. januára až 2. februára 2020 preukážu aktuálnym polročným vysvedčením získajú bezplatný vstup do múzea. Môže tak urobiť každý žiak bez ohľadu na známku na vysvedčení.
Aktuálne si verejnosť môže pozrieť výstavu „Nieto majstra nad kováča...“, ktorá je venovaná vývoju kováčskeho remesla v Gemeri-Malohonte. Výstava sa zameriava na prezentáciu kováčskeho náradia, technológií, prácu vo vyhni, no i na sociálne a spoločenské postavenie kováča v dedinskom a mestskom spoločenstve. Návštevníka určite zaujmú keltské zbrane a nástroje nájdené pri obci Drňa, železné nálezy (sekery, motyka, torzo meča a iné) objavené na bývalom komitátnom hrade Gemer,

ktoré pravdepodobne pochádzajú z inventára kováčskej dielne prevádzkovanej na tomto hrade, a v neposlednom rade rekonštrukcia kováčskej vyhne a výrobky umeleckých kováčov.

Návštevníci majú poslednú možnosť vidieť výstavu venovanú rimavskosobotskému rodákovi Istvánovi Hatvanimu (1718 - 1786), európsky známemu učencovi 18. storočia, ktorého osoba je žiaľ vo svojom rodisku menej známa. Počas prehliadky výstavy si môžu návštevníci vyskúšať „detektor zaujímavostí“ o tejto významnej osobnosti mesta Rimavská Sobota. „Ťažký život študenta v čase protireformácie a diabolský profesor z Rimavskej Soboty“ je sprievodná aktivita k výstave zameraná na odhaľovanie zaujímavých informácií zo života a pôsobenia I. Hatvaniho. Okrem informácií, ktoré prostredníctvom aktivity návštevník odhalí, je zaujímavá aj práca s historickou mapou mesta z roku 1902.

Účastníci sa zoznámia s ulicami a miestami, ktoré dnes už neexistujú a získajú tak možnosť porovnávať súčasnosť s viac ako storočnou podobou mesta.

Gemersko-malohontské múzeum je pre verejnosť otvorené od utorka do piatka od 9:00 do 17:00 a počas víkendov od 13:00 do 17:00 (v letnej sezóne, ktorá trvá od júna do septembra, je múzeum otvorené do 18:00).

Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 1014 krát Naposledy zmenené streda, 29 január 2020 23:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!