pondelok, 03 február 2020 10:43

Formy na predtlač výšivky sú predmetom mesiaca február v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ľudmila Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ budú v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vystavené formy na predtlač výšivky. Vystavené budú od 3. februára do 1. marca 2020.
Pre výšivku na Slovensku je príznačná pestrá škála ornamentov, odrážajúcich vzájomné vplyvy domáceho a zahraničného prostredia. „V priebehu druhej polovice 19. storočia sa pomôckou pri vyšívaní stali, popri množstve tlačených vzorníkov, tiež drevené formy slúžiace na predtlač výšivky. Formy majú podobu drevených hranolov nepravidelného tvaru, do ktorých vrchnej plochy sú vbité tenké pliešky ohýbané do tvarov jednotlivých ornamentov.

Tie sa namáčali do indigovej farby a otláčali na tkaninu pripravenú na vyšívanie,“ informovala Ľudmila Pulišová. Dané formy zhotovovali na objednávku remeselníci, v neskoršom období ich bolo možné kúpiť tiež v galantérnych obchodoch. Predtláčali sa pomocou nich ornamenty na ženské spodné košieľky, nočné košele, obliečky na vankúše, periny, na obrusy, obrúsky, uteráky, či utierky. Predtlačený motív sa následne vyšíval rôznymi typmi stehov, ako plný plochý, stonkový, krížikový, retiazkový...

rs predmet mesiaca 2V zbierkovom fonde Gemersko-malohontského múzea sa nachádza 110 kusov drevených foriem používaných na predtlač výšivky. Ich veľkosť je rôzna, v závislosti od rozmerov ornamentu, pričom najmenšia forma má dĺžku 1,5 cm, najväčšia 13 cm. Motívy na nich majú podobu jednak rastlinných ornamentov – kvietkov, lístkov, úponkov, no na viacerých sú tiež ornamenty geometrické, najmä poloblúky, krúžky a špirály. Pomerne veľkú skupinu tvoria formy na monogramy, ktoré majú podobu väčšinou jedného dekoratívne tvarovaného veľkého tlačeného písmena. Vyšívanými monogramami boli v mnohých prípadoch značené textílie, ktoré si dievčatá pripravovali ako súčasť svojej svadobnej výbavy.

Drevené formy používané na predtlač výšivky sú súčasťou zbierkového fondu múzea pomerne krátko. Prvé dve, pochádzajúce z Hnúšte, boli získané v roku 2006 a 2010. Veľkú zbierku foriem v počte 108 kusov múzeum získalo v roku 2019. Boli používané v Tisovci, v rodine Anny Čipkovej, rod. Holkovej (1894 – 1978).

Mgr. Ľudmila Pulišová, etnologička GMM

 

Čítať 1243 krát Naposledy zmenené streda, 05 február 2020 00:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!