Vytlačiť túto stránku
pondelok, 02 marec 2020 20:49

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote pripravila výstavu Vesmír očami detí Doporučený

Napísal(a) PhDr. Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstavu Vesmír očami detí pripravila Hvezdáreň v Rimavskej Sobote, organizačná súčasť KHaP M. Hella v Žiari nad Hronom a uskutoční sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Je tradičnou súťažnou prehliadkou detskej výtvarnej tvorby a venuje sa tematike vesmíru. Odborná porota vyhodnotila najlepšie práce, ktoré postupujú do celoštátneho kola v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove. Prvé tri miesta v každej kategórii budú ocenené a ceny odovzdané na vernisáži výstavy, ktorá bude 3. marca 2020 o 14.30 hod. Kurátorom výstavy je RNDr. Pavol Rapavý (Hvezdáreň v Rimavskej Sobote). 

Do výtvarnej súťaže sa zapojili aj tento rok žiaci MŠ, ZŠ i ZUŠ z okresu Rimavská Sobota. Na výzvu zareagovalo celkovo až 31 škôl a škôlok (9 materských škôl, 19 základných škôl, alebo základných škôl s materskou školou a 3 základné umelecké školy). Spolu zaslali takmer 326 prác (len pre ilustráciu – v roku 2018 ich bolo 302, v roku 2019 len 253). Počet prác z jednotlivých škôl je rôznorodý. Najviac prác v kategórii materských škôl (po 10) poslali zhodne až štyri. Z Rimavskej Soboty to bola MŠ Hatvaniho, MŠ na Rožňavskej ulici, MŠ Rimava a z Hnúšte MŠ Nábrežie Rimavy. V kategórii základných škôl sa 20-mi prácami zapojila ZŠ s MŠ Gemerský Jablonec. V kategórii základných umeleckých škôl najviac prác prihlásila do súťaže ZUŠ Rimavská Sobota, a to až 46 prác.

Porota sa zišla dňa 25. februára 2020 v zložení: predsedkyňa poroty Mgr. Daniela Páneková, členovia Mgr. Nikoleta Gečeová, PaedDr. Ivana Markotánová. V každej z piatich vyhlásených kategóriách bolo vybratých päť postupujúcich prác, teda v Hurbanove bude okres Rimavská Sobota reprezentovať celkovo 25 prác. 

Komplexné umiestnenie v jednotlivých kategóriách, spolu s menami autorov jednotlivých ocenených prác je k dispozícii na výstave i na stránkach Hvezdárne http://rs.planetarium.sk/pre-skoly-c933.

Na výstave je prezentovaných vyše 250 prác.  Porota v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove zasadne začiatkom apríla 2020. V múzeu výstava potrvá do 19. marca 2020. Postupujúce práce budú odoslané do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove a výsledky celoslovenského kola budú zaslané všetkým zúčastneným školám na CD.

Detské talenty  a chuť niečo vesmírne nakresliť opäť pre vás pripravili pestrú mozaiku fantázie. Výstavu môžete navštíviť od utorka do piatku v čase od 9.00 do 17.00 hod., počas víkendov od 13.00 do 17.00 hod. 

PhDr. Elena Lindisová

 

Čítať 1244 krát Naposledy zmenené pondelok, 02 marec 2020 20:55