Vytlačiť túto stránku
pondelok, 15 jún 2020 12:58

Banícke múzeum pripravilo pre rodiny s deťmi leto s modrotlačou Doporučený

Napísal(a) G. Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, si na letné mesiace pripravilo pre rodiny s deťmi zaujímavé aktivity vo forme tvorivých dielní spojených s témou modrotlače.

Región Gemer je významnou etnografickou oblasťou Slovenska s bohatými ľudovými tradíciami a v jeho histórii tu zaznamenávame väčší výskyt farbiarskych a modrotlačiarenských dielní. Na národnej úrovni bola modrotlač zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska v roku 2015; druhá najstaršia zachovaná modrotlač z územia Slovenska pochádza z roku 1784 z Dobšinej.

roznava modrotlač 1„Banícke múzeum v Rožňave vlastní hodnotnú zbierku modrotlačiarenských zbierok. Spomínané remeslo už síce zaniklo, ale v dnešnej dobe sa modrotlač oživuje a objavuje v súčasnom odievaní, pričom ju vyhľadávajú hlavne mladí ľudia a módni dizajnéri. Žiaľ, samotná technika výroby a zároveň aj jej história je pre terajšiu mladú generáciu málo známa,“ dodala Gabriella Badin, múzejná pedagogička múzea.

Aj z tohoto dôvodu chce múzeum inovatívnym spôsobom túto tému priniesť širokej verejnosti a hlavne detským návštevníkom. Chce tak aktívne prispieť k uchovávaniu a k oboznámeniu sa s históriou a technológiou tradičného textilného remesla, ktoré je naším nehmotným kultúrnym dedičstvom.

rv modrotlač 262 900„Som rád, že deti budú môcť prázdniny využiť aj aktívnym spôsobom a popritom sa dozvedia, čo v minulosti robili ich prarodičia. Okrem toho ponuka letných táborov v našom kraji je tento rok skutočne pestrá. Plánovaných je ich vyše 30, a to v desiatich organizáciách. Kultúrne a osvetové centrá v rámci remeselných táborov ponúkajú napríklad tkanie, drôtovanie alebo hrnčiarstvo. Ale pripravené sú aj tematicky ladené tábory, ktoré lákajú do tajov kníh, astronómie či tvorivých dielní. V Košickom kraji sa deti určite cez leto nudiť nebudú,“ informoval košický župan Rastislav Trnka.

Ponuka je určená pre rodiny s deťmi vo veku od 6 do 10 rokov a pre deti MŠ, ZŠ I. stupňa od 15. 6. 2020 do 31. 7. 2020 a bude prebiehať v čase od 8:30 do 16:00 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Viac informácii o podujatí nájdete na našom webe www.banmuz.sk.

Záujem prosíme vopred nahlásiť.

 

 


Mgr. Gabriella Badin

 

Čítať 885 krát Naposledy zmenené utorok, 16 jún 2020 12:13