Vytlačiť túto stránku
streda, 15 júl 2020 21:40

Andrássyho obrazáreň v Krásnohorskom Podhradí je otvorená Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvorilo pre širokú verejnosť dňa 11. 7. 2020 aj brány Andrássyho obrazárne v Krásnohorskom Podhradí. Tento rok je v nej inštalovaná výstava rodáka z Krásnohorského Podhradia, Dávida Baffiho, s názvom „Numeros Flecti“. Výstavu otvorila sobotňajšia vernisáž, ktorá sa tešila veľkému záujmu laickej, ako i odbornej verejnosti. Spojenie výstavy Numeros Flecti s obrazárňou je výnimočná hlavne tým, že ide o moderné abstraktné umenie, ktoré ešte v Andrássyho obrazárni nebolo nikdy prezentované. Autor je sám rodákom z Krásnohorského Podhradia, ktorý študoval na renomovaných školách doma i v zahraničí a má za sebou výstavy aj v európskych metropolách ako Budapešť, Praha, či Rím.
„Autor uprednostňuje, keď jeho plátna hovoria samé za seba, tie ale hovoria jazykom abstrakcie, jazykom, ktorý sa vymyká bežnému významu slov, takže sa zoči-voči nim môžeme, alebo skôr musíme začať pýtať:

Čo je to, čo vidíme? – Vidíme umelecky materializované, viac či menej hmotné maliarske vízie. Technologicky ide o dômyselnú ekvilibristiku kontrastov, kompozícií, vyvážení, napätí a transparencií. Iluzívnu atmosférickú hmlovinu maliar vytvára dômyselnou konfrontáciou svetla, tmy, priestoru, akcentov, kalkulácie a fantázie... Staršie plátna s koexistenciou a kompozičným zápasom mnohých farieb postupom času vystriedali farebne stíšené a maliarsky sústredené veľkoformátové maľby. Čo je to, čo vidíme, obsahovo? Odpoveď ponecháme na divákovi, či bude intelektuálne pátrať po autorových primárnych inšpiráciách, alebo si do obrazov dosadí svoje vlastné emotívne obsahy,“ dodali kurátori výstavy, Noro Lacko a Silvia L. Čúzyová.

Andrassyho obrazaren otvorene

Výstavu Dávida Baffiho v Andrássyho obrazárni môže verejnosť navštíviť do 13. septembra 2020. Obrazáreň je otvorená od stredy do nedele v čase od 9:00 do 17:00. Viac informácií o výstavách a iných pripravovaných podujatiach nájdete na webstránke Baníckeho múzea v Rožňave, www.banmuz.sk.
Tešíme sa na Vás!

R. Šimko

 

Čítať 1035 krát Naposledy zmenené štvrtok, 16 júl 2020 10:53