Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 27 august 2020 20:23

Deň baníkov si pripomenú aj Rožňavčania Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Podujatím „Deň baníkov v Baníckom múzeu v Rožňave“ si Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Gemerským baníckym spolkom Bratstvo, už tradične pripomenie významný sviatok baníkov.  Uskutoční sa 11. septembra 2020 v Zážitkovom centre Sentinel na Šafárikovej ul. 43 od 9:00 do 17:00 h.
„Okrem zvýhodneného vstupného do Expozície baníctva a hutníctva Gemera, máme pre verejnosť pripravený slávnostný sprievod zo ZC Sentinel k Pamätníku baníckej práce. Po návrate je na programe prezentácia novej interaktívnej časti expozície múzea „Visuté lanové dráhy“, ktorá bude spojená s členskou schôdzou miestneho baníckeho spolku a prednáškou Norberta Mogyorósiho s názvom Lanovky,“ informovala Juliána Kelemenová z Baníckeho múzea v Rožňave.

rv Den banikov UPLNE FINA 1LBaníctvo je neodmysliteľne späté s históriou Košického kraja. Aj keď dnes už mnoho baní na východe zaniklo, túto tradíciu si môžeme pripomínať na Dni baníkov. Francúzi tento sviatok oslavujú už od stredoveku, v bývalom ZSSR od roku 1948 a v USA od roku 2009. V bývalom Československu sa oslavy Dňa baníkov prvýkrát konali 9. septembra 1949 a neskôr sa tento sviatok uvádzal ako Deň baníkov a energetikov. Na Slovensku sa tradičné oslavy Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov konajú od roku 1998 v Banskej Štiavnici pod známym názvom „Salamandrové dni“.

Viac informácií o podujatiach Baníckeho múzea v Rožňave nájdete na stránke www.banmuz.sk.

Tešíme sa na vás!

Róbert Šimko

 

Čítať 968 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 august 2020 20:40