Vytlačiť túto stránku
streda, 09 september 2020 11:07

Kraskovský „výlet do histórie“ Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Žijeme v dobe, keď sa ustavične niekam ponáhľame. V strese každodenných starostí sa už takmer vôbec nedokážeme tešiť zo života. Aj to je dôvod, prečo by sme si mali pripomínať históriu svojich predkov, život našich starých mám a otcov. Oni boli celý život spätí s prírodou a tešili sa z každej maličkosti. Žili skromne a vážili si všetko, čo im život priniesol. Na ich príbehoch môžeme vidieť, že sa dalo žiť aj bez elektriny, áut a počítačov. Spokojne a šťastne.
Dnes môžeme svoju minulosť okrem škôl spoznávať v skanzenoch či na príjemných podujatiach, ako bol napríklad ostatnú sobotu historický festival v Kraskove. Atrakciou pre súčaníkov bol stredoveký tábor s dobovým jarmokom, na ktorom ponúkali svoje výrobky brašnár, tesár, sviečkar, minciar či vinár. Oživením pre malých i veľkých zasa skupina stredovekých žoldnierov s halapartňami i delostreleckým oddielom, lukostreľba, sokoliari či dvorské tance na lúke.

Kraskovský „výlet do histórie“ sa už druhý rok konal v okolí mimoriadne vzácnej pamiatky – krásneho stredovekého kostolíka z prvej polovice 14. storočia. Vedľa neho uprostred opevneného areálu na vyvýšenom okraji obce stojí stará drevená zvonica. Zachovalý kostol s funkčným organom je významnou kultúrno-historickou pamiatkou regiónu na Gemersko-malohontskej gotickej este.

V jeho starobylom interiéri sú obdivuhodné gotické fresky a pôvodná krstiteľnica nevyčísliteľnej historickej ceny.

Je veľmi užitočné, aby sme zachovávali ľudové tradície a poznali kultúrne dedičstvo. A je ušľachtilé toto dedičstvo sprístupňovať verejnosti. Určite máme čo spoznávať, pretože história na našom území je veľmi krásna, rozmanitá a zaujímavá... A stále znovu a znovu inšpiratívna!

Vďaka Bohu, že sú združenia i jednotlivci, ktorí ju sprístupňujú!

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 964 krát Naposledy zmenené streda, 09 september 2020 11:25

Galéria obrázkov