pondelok, 14 september 2020 20:03

Vyšívaná história reformácie na Slovensku

Napísal(a) PhDr. Oľga Bodorová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Vernisáž výstavy „Vyšívaná história reformácie na Slovensku“  sa uskutoční 16. septembra 2020 o 14.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Výstavu pripravil Spolok evanjelických žien a Rimavský seniorát ECAV na Slovensku. Výstava je výsledkom projektu, ktorý vznikol v roku 2017 pri príležitosti 500. výročia reformácie. Kurátorkami výstavy sú Mgr. Viktória Lisáková, seniorka Rimavského seniorátu ECAV na Slovensku a prof. Ing. arch. Janka Krivošová, PhD. Výstava v priestoroch múzea potrvá do 16. októbra 2020.

Na výstave sa prezentuje sedemnásť vyšívaných gobelínov. Každý má rozmer 100x120 cm. Autorkou výtvarných podkladov je prof. Ing. arch. Janka Krivošová, PhD., prvá profesorka architektúry na Slovensku. Na plátno na vyšívanie zachytila najvýznamnejšie udalosti a osobnosti 500-ročnej histórie evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku. Pod metodickým vedením profesionálnej vyšívačky Emílie Fojtíkovej, uplatnili ženy v každom senioráte ECAV techniku gobelínovej výšivky.

Vyšívané obrazy zachytávajú biskupov, kňazov, panovníkov, šľachticov, národovcov, spisovateľov, vedcov, politikov i umelcov. Nezabudlo sa ani na výnimočné evanjelické ženy - Aničku Jurkovičovú, prvú slovenskú herečku, Darinu Bancíkovú, prvú evanjelickú farárku na Slovensku či spisovateľky Teréziu Vansovú a Boženu Slančíkovú-Timravu a mnoho ďalších žien.

Výstava sa tematicky dotýka obdobia reformácie, ktorá sa začala pred viac ako pol tisícročím a jej cieľom bolo reformovať katolícku cirkev. Začala sa vystúpením nemeckého teológa Martina Luthera proti predávaniu odpustkov, ktorý 31. októbra 1517 pribil na dvere nemeckého chrámu vo Wittenbergu svojich 95 výpovedí proti cirkevným priestupkom. Nové učenie sa šírilo veľmi rýchlo a ohlas našlo najmä medzi šľachtou a meštianstvom. Reformačné snahy vyvolali radikálne zmeny v Európe. V 20. rokoch 16. storočia už boli rozšírené aj v Uhorsku, ale reformácia prakticky prebiehala aj v nasledujúcich storočiach.

Výstava je realizovaná v rámci podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva.

PhDr. Oľga Bodorová

 

Čítať 984 krát Naposledy zmenené pondelok, 14 september 2020 20:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!