Vytlačiť túto stránku
piatok, 06 november 2020 16:36

Noc múzeí a galérií v netradičnom priestore Doporučený

Napísal(a) Róbert Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj napriek aktuálnym opatreniam, sa Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, rozhodlo zapojiť do medzinárodného projektu s názvom Noc múzeí a galérií 2020. Známe podujatie sa tento rok uskutoční v sobotu 14. november 2020 a vzhľadom na platné opatrenia sa bude realizovať vo virtuálnej forme.
„Teší ma, že kultúrnici v našom kraji sa rýchlo prispôsobili a kultúru prezentujú v súlade s opatreniami, no vždy zostávajú v kontakte s návštevníkmi. Do Noci múzeí a galérií 2020 sa zapojí spolu sedem župných kultúrnych zariadení, ktoré pripravili celkom desať aktivít. Svojim návštevníkom ponúknu výstavy, prezentácie aj edukačné aktivity pre celú rodinu v online priestore,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
V sobotu, 14. novembra 2020 od 17:00 si budú môcť záujemcovia a návštevníci múzea virtuálne z pohodlia domova vychutnať okrem prehliadok expozícií aj aktuálne prebiehajúce výstavy múzea - Jaskyne UNESCO v Národnom parku Slovenský kras, a Divadelná Rožňava – Rozsnyói Színházi Élet. Noc múzeí a galérií 2020 bude k dispozícii na webovej stránke múzea, www.banmuz.sk, rovnako aj na YouTube kanále Baníckeho múzea v Rožňave, kde okrem spomínaného podujatia nájdu aj ďalší zaujímavý obsah.

„Keďže nám ide prioritne o zdravie našich návštevníkov, aj nás samotných, presúvame sa dočasne z priestorov našich prevádzok do tzv. online priestoru,“ vysvetlil riaditeľ múzea, Pavol Lackanič. Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu. História podujatia siaha do roku 1977, kedy Medzinárodná rada múzeí ICOM ustanovila za Medzinárodný deň múzeí 18. máj. Pred 16 rokmi sa o tradíciu tohto podujatia oprela francúzska iniciatíva, na základe ktorej ho dodnes slávime názvom Noci múzeí a galérií. V roku 2020 bol pôvodný termín 16. máj vzhľadom na situáciu presunutý na 14. november.
Tešíme sa na vás aj online!

Róbert Šimko

 

Čítať 869 krát Naposledy zmenené piatok, 06 november 2020 16:45