sobota, 21 november 2020 19:12

Poznáme Najkrajšie kŕmidlo X. ročníka

Napísal(a) E. Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

29. októbra 2020 bola verejnosti v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sprístupnená výstava „Najkrajšie kŕmidlo“ – X. jubilejný ročník. Výstava prezentuje kŕmidlá, ktoré vyrobili žiaci druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci rovnomennej súťaže. V rámci jubilejného ročníka sa mohli súťažiaci zapojiť aj výtvarnými prácami na tému „Život na kŕmidle“.

„Najkrajšie kŕmidlo“ je názov súťaže a výstavy, ktorú Gemersko-malohontské múzeum pravidelne usporadúva od roku 2006. Výstava má za cieľ nielen prehĺbiť vzťah medzi múzeom a školami, ale aj upriamiť pozornosť detí na prírodu, zvlášť vtáky, ktoré sú v zimnom období odkázané na pomoc ľudí. Súťažná úloha spočíva vo výrobe funkčného kŕmidla, vlastnoručne alebo za pomoci rodičov, pedagógov i kamarátov. Na tento účel je možné využiť najrôznejšie materiály, tak prírodné (napr. drevo, kokosové orechy, či šúpolie), ako aj umelé (napr. plastové fľaše). Jubilejný X. ročník je obohatený možnosťou zapojiť sa aj výtvarnou prácou na tému „Život na kŕmidle“.

2020 10 29 rs krmidloSúťaže o najkrajšie kŕmidlo sa v tomto ročníku zúčastnilo spolu 33 žiakov a 1 kolektív z 8 škôl a vyhotovili spolu 29 kŕmidiel. Život vtákov na kŕmidlách výtvarne stvárnilo spolu 21 žiakov a 1 kolektív z 5 škôl a do súťaže sa zapojili spolu 21 výtvarnými prácami. Kŕmidlá aj výtvarné práce posudzovala odborná komisia, ktorá rozhodla o umiestnení nasledovne:

 

Kŕmidlá:

1. miesto Kiara Fekiač, 5. A, ZŠ F. Kazynczyho Tornaľa
2. miesto Gabriel Vladimír Skrutek, 5. A, ZŠ J. A. Komenského, Revúca
3. miesto Michaela Majkútová, 7. B, ZŠ Š. M. Daxnera, Rim. Sobota
čestné uznanie za design: Michal Stieranka, ZŠ J. F. Rimavského, Hnúšťa

Výtvarné práce:

1. miesto: Anna Hodrošová, 6. ročník, ZŠ s MŠ Ožďany
2. miesto: Sarah Sarvašová a Jessica Komorová, 9. B, ZŠ Š. M. Daxnera, Rim. Sobota
3. miesto: Natália Resutíková, 6. B, ZŠ Š. M. Daxnera, Rim. Sobota

Všetky kŕmidlá i výtvarné práce sú súčasťou výstavy s názvom „Najkrajšie kŕmidlo – X. ročník“, ktorú si návštevníci budú môcť pozrieť v priestoroch múzea do 10. januára 2021. Po ukončení výstavy sa kŕmidlá vrátia ich zhotoviteľom, aby plnili svoju funkciu.

Kurátorka výstavy: RNDr. Monika Gálffyová (biologička GMM)

PhDr. Elena Lindisová

Čítať 921 krát Naposledy zmenené pondelok, 23 november 2020 15:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!