Vytlačiť túto stránku
pondelok, 01 marec 2021 11:06

Marec s knihou v roku 2021 netradične v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Týždeň slovenských knižníc s mottom „Knižnice pre všetkých“ má opäť základný cieľ, ktorý sa už tradične nemení - pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí. Čo je však pre rok 2021 dôležité spomenúť, že je tu jedna zásadná zmena a to, že z dôvodu pandemickej situácie sa Týždeň slovenských knižníc bude konať od 1.3.- 6.3.2021 v on-line prostredí, a preto sa všetky aktivity budú realizovať iba virtuálne.

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v tomto roku množstvo on-line aktivít. Z nich spomenieme aspoň pár, ako napríklad video - dramatizáciu rozprávky Eleny Čepčekovej - „Výhovorka býva horká“, predstavenie humornej literatúry pod názvom „Vďaka za smiech“, „Literárne pikošky“ sa budú niesť zaujímavosťami z kníh, o ktorých ste možno ani netušili. Významné osobnosti z kalendára nášho regiónu si pripomenieme v cykle „My z Gemera“, vyhlásime 5. ročník literárno-vedomostnej súťaže „Perly poznania“, obnovíme činnosť literárneho klubu „Litokruhy“, v albume „Pohladí dušu, upokojí nervy“ prinesieme ďalšie tipy na posluch hudby, ktorá môže človeku po psychickej stránke pomôcť.

Knižnice vo svojich mestách a regiónoch plnia dôležitú funkciu, pretože okrem toho, že ponúkajú širokú škálu literatúry, tlačovín a ďalších médií, snažia sa byť zjednocujúcou silou v spoločnosti a miestom, kam majú prístup všetci obyvatelia.

V roku 2020 by ani vo sne nikomu nenapadlo, ako dlho bude situácia okolo Covid-19 trvať. Niektoré podujatia knižnice stihli realizovať „na živo“ pre svojich čitateľov a priaznivcov, niektoré podujatia sa ale museli presúvať. Jeseň sa nám zdala veľmi ďaleko a všetci sme verili, že presunuté termíny budú reálne. Nestalo sa tak.

Je tu rok 2021 a podujatia sa pripravujú, ale bez priamej účasti divákov. Presun do on-line prostredia síce nenahradí živý kontakt čitateľa s jeho obľúbeným autorom, avšak je aspoň čiastočnou náhradou pre tých, ktorí na kultúru nezanevreli. Vydržme to spoločne. Tešíme sa na Vás, zatiaľ, na sociálnych sieťach.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 729 krát Naposledy zmenené pondelok, 01 marec 2021 11:13