Vytlačiť túto stránku
pondelok, 01 marec 2021 14:48

Predmet mesiaca marec – 300-ročné dišputy vo francúzštine

Napísal(a) I. Krnáčová, I. Kerepesi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

1. 3. 2021, Rimavská Sobota – V marci, v rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ prináša Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote do pozornosti pre verejnosť 300-ročné dišputy vo francúzštine. Sedem zväzkov diela prezentuje múzeum od 1. do 31. marca 2021. Knižnica Gemersko-malohontského múzea je v súčasnosti, v dôsledku protiepidemiologických opatrení, pre verejnosť zatvorená. V marci, ktorý je mesiacom knihy, aspoň prostredníctvom médií predstavuje hodnotné diela. Vo svojom viac než 46-tisícovom knižničnom fonde uchováva i 300-ročné dišputy vo francúzštine: Discours Historiques, Critiques, Theologiques, et Moraux, Sur Les Evenemens Les Plus Memorables Du Vieux, et du Nouveau Testament (Historické, kritické, teologické a morálne diskurzy/dišputy o najpamätnejších udalostiach Starého a Nového Zákona). Dišputy sú rozsiahlym, pravdepodobne 11-zväzkovým dielom, z ktorých každý zväzok obsahuje približne 500 strán textu. V knižnici múzea uchovávame 9 zväzkov, ktoré vyšli v rokoch 1720 – 1739. Autormi diela sú významní teológovia francúzskej reformovanej kresťanskej cirkvi. Hlavným a prvým autorom dišpút je Jacques Saurin (1677 – 1730).

rs gmm predmet mesiaca1Po jeho smrti vo vedeckých rozpravách kontinuálne pokračoval Pierre Roques (1685 – 1748) a následne Charles Luis De Beausobre (1690 – 1753). Diskurzy boli vydané v Holandsku. Prvý a druhý zväzok vydal v Amsterdame Henri Du Sauzet, od 3. zväzku bol vydavateľom dišpút Pierre De Hondt v Haagu.

Prezentované dielo je vytlačené na kvalitnom ručnom papieri. Každý knižný blok je orezaný a oriezka farebne zdobená fŕkaním červeno-sivými bodkami. Ručne šité kapitáliky sú bielo-hnedé. Knihy sú viazané v pôvodnej hladkej, celopergamenovej väzbe. Pergamen je aplikovaný na lepenkové knižné dosky. Väzba je jednoduchá, bez výzdoby. Iba na chrbte kníh je čiernym atramentom ručne napísaný názov diela a poradové číslo zväzku. Jednotlivé knihy sú zachované v úplnom stave, s výnimkou 9. zväzku, z ktorého bol niekedy v minulosti sňatý pergamenový pokryv, pravdepodobne za účelom druhotného využitia.

rs gmm predmet mesiaca02rs gmm predmet mesiaca3Pergamen je prírodný materiál, ktorý sa v staroveku používal na písanie, neskôr v novoveku na väzbu kníh. Už na prvý pohľad je charakteristický svojím pôvodným svetlým sfarbením, podobným farbe slonovej kosti. Pergamen je jemná, špeciálne vypracovaná koža mladých zvierat, najčastejšie oviec a kôz. Základom výroby historického pergamenu bolo dôsledné lúhovanie čerstvej zvieracej kože vo vápenatom roztoku.

V historickej knižnici múzea je početne zastúpená novoveká kresťanská teologická literatúra, ktorú si pôvodní majitelia starostlivo chránili, a tak sa zachovala až do dnešných čias. Okrem rôznych vydaní Biblie, modlitebných knižiek a spevníkov uchováva knižnica i rozsiahle teologické vedecké rozpravy, výklady Svätého písma a obrany náboženského vyznania katolíckej i reformovanej kresťanskej cirkvi. Historická teologická literatúra je zachovaná v originálnych vydaniach, najčastejšie v latinskom a nemeckom jazyku, no taktiež i vo francúzštine, maďarčine a biblickej češtine. 

Mgr. Iveta Krnáčová
Mgr. Igor Kerepesi

Čítať 771 krát Naposledy zmenené utorok, 02 marec 2021 14:43