Vytlačiť túto stránku
piatok, 26 marec 2021 17:15

Géza Haynik: Denník vojnového zajatca 1916 – 1917 Doporučený

Napísal(a) Éva Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 26. 03. 2021 – Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote získalo v roku 2020 dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na vydanie unikátneho vojenského denníka vojnového zajatca z Rimavskej Soboty v Rusku, publicistu Gézu Haynika. Zostavovateľkou je historička Éva Kerényi.

Zámerom projektu bolo vydanie autentického archívneho prameňa k dejinám 1. svetovej vojny v dvojjazyčnom slovensko-maďarskom vydaní so zreteľom na originálny text písaný v maďarčine.
Denník vojaka zo zajateckého tábora v Rusku je autentickým dokladom života vojaka – dôstojníka z Rimavskej Soboty na východnom fronte v posledných rokoch vojny 1916 – 1917. Poskytuje pohľad na každodenný život vojaka rakúsko-uhorskej armády v zajateckom tábore v Nižnom Novgorode "zvnútra". Autorom záznamov je žurnalista miestnych novín Gömör-Kishont a niekdajší pracovník Gemerského múzea, Géza Haynik, ktorý svoje myšlienky zaznamenal ceruzkou v troch zošitoch. Cenné spomienky autor dopĺňa aj dobovými zábermi, fotografiami z východného frontu i s opisom, ktoré sú takisto z pozostalosti vojaka. Jeho poznámky zo zajateckého tábora si zaslúžia osobitnú pozornosť.

Na základe tohto osobného spisu, ktorý je súčasťou archívu Gemersko-malohontského múzea, dnes môžeme verne rekonštruovať bežný život rakúsko-uhorského vojaka – dôstojníka v ruskom zajateckom tábore i politickú situáciu dobového Ruska na konci 1. svetovej vojny. Vydanie denníka vojaka Gézu Haynika je dokladom o priebehu jedného z najväčších vojenských konfliktov sveta.

Vydaním prepisu múzeum sprístupnilo tento cenný, doposiaľ nedostupný osobný archívny prameň širokej verejnosti, ktorý je cenným prínosom pre historiografiu Gemera-Malohontu.
Vydanie publikácie finančne podporil grantový program KULTMINOR. Dostupná je za cenu 8 € v Pokladni Gemersko-malohontského múzea.

PhDr. Éva Kerényi, PhD. (historička GMM)

dennik1   rs uzeum dennik2   rs muzeum dennik4
 rs muzeum dennik3    rs muzezum dennik41    rs muzezum dennik43
Čítať 997 krát Naposledy zmenené sobota, 27 marec 2021 09:49