Vytlačiť túto stránku
pondelok, 06 september 2021 14:28

S KNIHOU V RUKE AJ DETI V GEMERSKEJ POLOME alebo KNIHY Z NAŠEJ KNIŽNICE Doporučený

Napísal(a) D. Č.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V našej knižnici pohodlne a poučne – to je názov úspešného projektu obecnej knižnice v Gemerskej Polome, vďaka ktorému sme nakúpili literatúru pre všetky vekové kategórie, a to z finančných prostriedkov FONDU NA PODPORU UMENIA. Prioritou boli naši najmenší čitatelia. Keďže nepriaznivá situácia nedovoľovala, aby sme mohli spoločne nazrieť do tajov kníh v našej knižnici, všetci, ktorí vedia, čo kniha človeku dá, dali na knihovníčku a ponúkané knihy čítali v domáckom prostredí, či spoločne s pani učiteľkou. Postupne zasielali správičky a fotografie o tom, ako spoločne čítajú. Fotografie a texty nás o tom presvedčili – nech sa páči na „potulky“ prostredníctvo dvoch ukážok zo zaslaných správičiek.

gp FPU logoTeta Danka nám požičala do škôlky krásne nové knižky, ktoré nás veľmi potešili. Pred tým, ako sme sa pustili do listovania a prezerania obrázkov, tak sme si umyli rúčky. Pri práci s knihami nezabúdame na pravidlá, ktoré nám teta Danka ešte v knižnici rozprávala. Síce to bolo už veľmi dávno, ale s pomocou pani učiteľky sme si ich zopakovali.

Spomedzi veľkého množstva knižiek sa nám ťažko vyberali tie

 

gp kniznica 1

najkrajšie, keďže v každej knižke sa nám niečo zapáčilo.

V knihe s názvom Veľká kniha hier nás čakali rôzne úlohy s postavami z rozprávky Malý princ. Počítali sme, vyfarbovali, priraďovali tiene k postavám, navštívili sme planétu Malého princa, objavovali svet písmen, číslic a farieb a množstvo iných hier. Úlohy nás veľmi pobavili a niektoré aj potrápili naše múdre hlavičky.

Rozprávkový svet nás zaviedol do ríše kúziel s knihou Tvoríme – Kúzla so škatuľami od nápojov od autorky Maité Balartová. V knihe sme našli množstvo nápadov, ako vykúzliť rôzne nové veci, a to napríklad: výroba hračiek, ozdobných krabičiek, kabelky pre dievčatá, stojany na farbičky a to všetko z jedného materiálu – škatule od nápojov. 


gp 7 20210303 080320

Zistili sme, koľko pekných vecí sa dá vyrobiť z jednej prázdnej škatule. Vďaka tejto knihe sme si zopakovali aj to, akú dôležitú úlohu zohráva v našom živote separovanie a recyklácia odpadu.

V rozprávkovom svete nebývajú len postavičky, ale aj rôzne zvieratká. Práve v knihe „Kto býva v dutinách stromoch“ od Markety Špačkovej nás čakala encyklopédia a v druhej polovici knihy časť s názvom Vitajte. V časti „Encyklopédia“ sme sa dozvedeli viac o svete sýkoriek, lesnom doktorovi a mnohých ďalších zvieratkách. V časti „Vitajte“ sme si pozreli, ako to vyzerá v dutine stromov u sýkorky, datľa a mnohých iných zvierat.
gp kniznica 3Popri listovaní našich krásnych kníh sme sa aj zasmiali, keď nám pani učiteľka čítala básne z kníh ZOOlogické báSNÍČky od Petra Bolačeka. V tejto knihe bolo množstvo vtipných básní a počas čítania sa nám skoro jazyk zamotal.

Pred spaním nám pani učiteľky prečítali príbehy z knihy Kiko jeden, kiko dva – V škôlke od Tone Revajovej.

Tento rok bola naša spolupráca s obecnou knižnicou iná ako minulé roky, keďže nám to situácia nedovolila. Pevne veríme, že sa v knižnici čoskoro stretneme, aj keď už nie ako škôlkari, ale ako veľkí školáci.

Mgr. Rozária Farkašová, Edita Galíková
učiteľky MŠ Gemerská Poloma

    

gp kniha 2a

„Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“
Jacqueline Kennedy

 

A vďaka mojej láske a vášni ku knihám sa snažím ukázať iný svet svojim deťom, keď vďaka knihe môžem snívať a veriť, že zlo bude porazené a princezné nájdu svoje šťastie a rytieri dobyjú srdce svojej milej..., tak ako v našich krásnych rozprávkach, alebo jednoducho budú len prežívať príbeh hlavného hrdinu. Výber knižiek sa mení aj vekom detí, teraz skôr siahajú po literatúre pre mládež a čítajú knihy, ktoré sú im tematikou blízke – zo školského prostredia. Pozorne čítajú a hltajú informácie z náučnej literatúry. Som rada, že knihy ich bavia a majú radosť z čítania. I keď máme doma veľké množstvo kníh, veľmi radi navštevujeme knižnicu v Gemerskej Polome, kde nám milá pani Danka Červenáková stále poradí s výberom kníh. ☺

Tentokrát sme siahli po krásnych príbehoch o zvieratkách od Sue Mongredien: Hľadá sa šteniatko – príbeh Emky a jej psieho kamaráta Loptoša. Príbeh Zvedavá líštička od Michala Belšána je o Baške a jej dobrom srdiečku, ktoré pomôže zachrániť líščie mláďatko. Ide o skutočné príbehy z našej prírody. 

gp 9 IMG 20210622 203752

Prečítali sme si aj časť zo série knižiek Miška a jej malí pacienti od poľskej autorky menom Aniela Cholewińska-Szokolikova, myslím si, že táto knižka osloví každé dieťa, ktoré miluje zvieratká.

Prednedávnom sa deti v škole venovali povestiam a strávili krásne dopoludnie s knihou povestí. Nám sa dostala do rúk aj nová kniha od Ondreja Sliackeho pod názvom Najkrajšie slovenské povesti. Sú to krásne príbehy, z ktorých sme sa znova naučili niečo nové o našej rodnej domovine. V tejto knihe sa prelínajú príbehy založené na faktoch a udalostiach s príbehmi plnými fantázie.

Z náučnej literatúry sa syn veľmi potešil Detskej encyklopédii o Vesmíre od Gilesa Sparrowa. Kniha je plná farebných astronomických faktov, dramatických a krásnych ilustrácií s množstvom údajov nielen o vesmíre, ale o všetkom, čo k nemu patrí. Kniha je dokonalým sprievodcom našou slnečnou sústavou, vesmírom. Poznatky vychádzajú z najnovších astronomických výskumov a počítačom vygenerovaných snímok. Táto kniha poteší nejedného chlapca.

 gp 11 kniha 1

S veľkou radosťou sme si požičali knihu o ženách – rebelkách, ktoré boli inšpiráciou a vzorom pre mnohé iné ženy a dievčatá. Príbehy na dobrú noc pre Rebelky 2 od Francescy Cavallovej a Eleny Faviliovej, druhé pokračovanie 100 nových príbehov o výnimočných ženách, ktoré sa nebáli a chceli niečo zmeniť. Je to zbierka úplne nových príbehov od kráľovnej Nefertiti, Beyoncé, Rosalindy Franklinovej až po J. K. Rowlingovú. 

Ďalšou knihou o ženách je aj kniha 20 výnimočných dievčat, ktoré zmenili svet, táto kniha je taktiež o výnimočných a silných ženách. Je krásne ilustrovaná a zároveň texty zdobí pekné písmo. Po prvom otvorení knihy som sa cítila ako v rozprávke.

Kvapky na kameni od editoriek Moniky Kompaníkovej a Kamily Musilovej je kniha 50 príbehov o českých a slovenských rebelkách. Vďaka týmto fascinujúcim knihám sme sa dozvedeli veľa nových vecí a hlavne veľa o ženách, o ktorých sme ani nevedeli.


gp 6 IMG 20210623 075400

 

Myslím, že tieto knihy dokážu nielen dievčatá, ale aj chlapcov inšpirovať k splneniu si svojich snov.

 Čitateľka knižnice a mama dvoch školopovinných žiakov
u nás v obci v Gemerskej Polome

Čítať 667 krát Naposledy zmenené utorok, 07 september 2021 10:57