pondelok, 20 september 2021 15:59

Svetový deň cestovného ruchu v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Mgr. M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 28. septembra 2021 (utorok), pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, ponúka Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote bezplatný vstup do výstavných a expozičných priestorov v čase od 8.00 do 18.00 hod. Okrem prehliadky múzea je pripravený aj tematický program určený školám aj verejnosti. Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

V doobedňajších hodinách je pripravený program pre školské skupiny. O 8.00, 9.30 a 11.00 hod. sa uskutoční prehliadka výstavy Syseľ. Výstavou bude sprevádzať biologička múzea a autorka výstavy RNDr. Monika Gálffyová. Výstava je zameraná na najfotogenickejšieho hlodavca - sysľa pasienkového, jeho život, prostredie, ohrozenia, ktorým čelí a opatrenia na jeho pomoc. Počas prehliadky môžu deti vstúpiť do syslieho tunela v nadživotnej veľkosti.

V doobedňajších hodinách sa študentom predstaví Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER. Organizácia predstaví svoju činnosť, najúspešnejšie projekty v oblasti rozvoja cestovného ruchu a zároveň ponúkne tipy na výlety v Gemeri a Malohonte. Súčasťou prezentácie je aj animačný program s názvom Cestou necestou. Cieľom aktivity je obohatiť vedomosti účastníkov o krásach regiónu Gemer-Malohont a zintenzívniť zážitok z vypočutej prezentácie, formou tzv. myšlienkovej mapy. Pri jej zostavovaní sme sa zamerali na to, aby prostredníctvom vybraných hesiel a vytýčenej turistickej trasy v regióne, mohli vo výslednej podobe účastníci vidieť, koľko zaujímavostí sa tu nachádza. Takáto forma vedie k nenútenému poznávaniu a rozširovaniu rozhľadu o krásach regiónu.

O 16.00 hod. privítame v priestoroch múzea Ing. Janu Šmídtovú zo Správy Národného parku Muránska planina, ktorá nám vo svojej prednáške predstaví Muránsku planinu a jej turistické miesta. O 17.00 hod. biologička múzea RNDr. Monika Gálffyová prevedie návštevníkov výstavou Syseľ.

Za Svetový deň cestovného ruchu je oficiálne vyhlásený 27. september. Oslavuje sa od roku 1979 na základe rozhodnutia Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej pologuli. Gemersko-malohontské múzeum ukončuje turistickú sezónu 30. septembra 2021 (štvrtok). Po tomto termíne (od 1. októbra) bude múzeum otvorené v utorok až piatok od 9.00 do 17.00 hod., počas víkendov od 13.00 do 17.00 hod.

Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 743 krát Naposledy zmenené pondelok, 20 september 2021 16:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!