Vytlačiť túto stránku
pondelok, 27 december 2021 15:26

Odborná preventívna ochrana regionálnych novín Gemera-Malohontu z knižnice múzea Doporučený

Napísal(a) Mgr. I. Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V roku 2021 získalo Gemersko-malohontské múzeum dotáciu z Fondu na podporu umenia na realizáciu odbornej preventívnej ochrany súčasných regionálnych novín Gemera-Malohontu. Odborná preventívna ochrana predstavovala odbornú kníhväzbu nasledovných 13 titulov súčasných regionálnych novín Gemera-Malohontu z knižnice múzea: Dobšinské noviny, Gemerské echo, Gemerské zvesti, Gemerské zvesti plus, Gemerské zvesti plus Soboťan, Hnúšťanský hlas, Jelšavan, Klenovské noviny, Muránske noviny, Naše novinky: Rimavská Sobota, Rimaviny: Mesačník Soboťanov, Tisovský mesačník, Tornaľa a okolie.
Ochrana bola realizovaná odborným knihárskym zviazaním 151 ročníkov týchto novín z rokov 1968 až 2020 do tvrdej väzby, v súlade s platnou knihovníckou legislatívou,

sobota kniznica regionálne noviny 3jednotlivo každý ročník do samostatnej knižnej väzby. Knižná väzba zabezpečila spojenie viacerých voľných čísel jedného ročníka novín i fyzicky do jednej knižničnej jednotky, ochranu pred poškodením, roztratením časti periodika, ochranu pred pôsobením svetla, lepšie podmienky ich uloženia i primerané sprístupnenie. Tieto noviny doposiaľ neboli knihársky zviazané.

Knižné viazanie 151 ročníkov realizoval odborný kníhviazač z Rimavskej Soboty, Ladislav Lindis s tímom spolupracovníčok vo svojej vlastnej kníhviazačskej dielni LI-NOX, s. r. o. Väzby vyhotovili ručným šitím V8 niťou, prípadne skobou, s použitím ekologických materiálov. Základom tvrdej väzby je sivá papierová lepenka eskobar, vyrobená zo zberového papiera, knihárske textilné prírodné plátno a lepidlo – prírodný glej, vyrobený z kostí. Formát väzby prispôsobili formátu novín.

Tým sa zároveň uskutočnilo spojenie viacerých voľných zošitov jedného ročníka periodika i fyzicky do jedného celku.

sobota kniznica regionálne noviny 2Zámerom projektu bola záchrana regionálnych periodík pre budúce generácie čitateľov, ochrana pred poškodením a roztratením a ich primerané sprístupnenie.
Knižnica múzea uchováva vo svojom 46-tisícovom knižničnom fonde historické tlače a rukopisy a taktiež súčasné tlače, audiovizuálne i elektronické dokumenty z rôznych vedných odborov, umenia i literatúry. Medzi nimi i temer 600 titulov novín a časopisov. Predovšetkým obsahuje hodnotnú regionálnu literatúru Gemera-Malohontu a odbornú literatúru korešpondujúcu s vlastivedným zameraním svojho múzea.

Knižnica je dostupná širokej čitateľskej verejnosti formou bezplatného prezenčného štúdia. Svoje služby poskytuje čitateľom aj online, telefonicky a e-mailom. Katalógy knižnice nájdete i na: https://gmmuzeum.sk/kniznica/. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Odbornú preventívnu ochranu regionálnych novín Gemera-Malohontu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

 

Mgr. Iveta Krnáčová (knihovníčka GMM)

 

Čítať 717 krát Naposledy zmenené utorok, 28 december 2021 10:56