Vytlačiť túto stránku
streda, 30 marec 2022 13:26

Banícke múzeum v Rožňave sa rozrastie o nový prehliadkový okruh Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Banského nakladača PN 1700, ktorý do zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave venovala spoločnosť Danucem. Banského nakladača PN 1700, ktorý do zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave venovala spoločnosť Danucem.

Nový prehliadkový okruh s názvom Banská doprava otvára Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Slávnostné otvorenie sa uskutoční 7. apríla 2022 na nádvorí Zážitkového centra Sentinel o 10:00. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka.
Samostatný prehliadkový okruh Banská doprava bude obsahovať viaceré témy a prvky, ako sú visuté lanové dráhy na Gemeri, 3D mapa regiónu Gemer, obľúbená jazda banským vláčikom do štôlne Alexander s projekciou dobového filmu z prostredia bane alebo priestory banských pracovísk s ukážkou rôznych druhov výstuže, kde je spolu inštalovaná aj technika a banská doprava.

„V minulom roku sa stále exponáty múzea rozrástli o banskú štôlňu Alexander s originálnym banským vláčikom, aj napriek obmedzeniam súvisiacimi s pandémiou ju vlani navštívilo 4 300 ľudí. Veríme, že pre návštevníkov bude ďalším lákadlom aj nový prehliadkový okruh s prezentáciou banských lanových dráh, ktorý vznikol s podporou krajského dotačného programu Tradície inšpirujú inovácie. Baníctvo je neodmysliteľne späté s Gemerom, vďaka týmto novinkám sa o ňom môžu návštevníci dozvedieť viac aj takouto interaktívnou formou,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Novinkou v našom múzeu bude v rámci nového prehliadkového okruhu aj vonkajšia prezentácia banského nakladača PN 1700, ktorý do zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave venovala spoločnosť Danucem, za čo sme jej veľmi vďační. S podporou kraja bol zrealizovaný náročný proces konzervovania a inštalácie tohto nadrozmerného technického exponátu o hmotnosti 13 ton,“ vyjadril sa riaditeľ múzea, Pavol Lackanič.

Okrem toho budú môcť návštevníci vidieť aj rozmernejšie exponáty, ktoré sú súčasťou exteriérovej expozície, ako banské lokomotívy, banské vozíky a koľajové nakladače.

Nový prehliadkový okruh bude sprístupnený širokej verejnosti od 8. apríla 2022. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja.
Viac informácii a noviniek nájdete na webstránke múzea www.banmuz.sk alebo na sociálnych sieťach Baníckeho múzea v Rožňave.

Róbert Šimko

 

Čítať 577 krát Naposledy zmenené streda, 30 marec 2022 13:35