Vytlačiť túto stránku
streda, 30 marec 2022 20:31

Prenasledovanie Rómov v období slovenského štátu Doporučený

Napísal(a) Mgr. K. Svrčková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vernisáž putovnej výstavy Prenasledovanie Rómov v období Slovenského štátu sa uskutoční 6. apríla 2022 o 15.30 hod. na nádvorí Gemersko-malohontského múzea. Výstava podáva komplexný obraz o podobách diskriminácie a prenasledovania Rómov počas Slovenského štátu, pričom známe sú i masové popravy rómskeho obyvateľstva. Putovnú výstavu pripravilo Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry – Múzeum holokaustu v Seredi. Výstava potrvá do 28. apríla 2022.
Výstava Prenasledovanie Rómov v období Slovenského štátu je zameraná na perzekučné opatrenia namierené proti Rómom. V úvode sa venuje nacistickej rasovej politike a prenasledovaniu Sintov a Rómov. Približuje genocídu rómskych komunít, ktorá vyvrcholila likvidáciou „cigánskeho rodinného tábora“ v koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz – Birkenau.

Záverečná časť je zameraná na protirómsku politiku Slovenského štátu medzi rokmi 1939 až 1945. Autorom výstavy je historik Matej Beránek z Múzea holokaustu: „Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil Slovenský štát v oblasti protirómskej politiky. Od zavádzania pracovnej povinnosti, reštrikcie v každodennom živote, propagandu namierenú proti Rómom až po represálie po vypuknutí Slovenského národného povstania.“

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi a zástupca delegácie Slovenskej republiky v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) doplnil: „Zanedbávanie genocídy Rómov počas holokaustu prispelo k predsudkom a diskriminácii, ktoré mnohé rómske komunity stále zažívajú. Pociťujúc zodpovednosť čeliť takýmto formám rasizmu a diskriminácie sme v Medzinárodnej aliancii (IHRA) prijali definíciu anticiganizmu/protirómskej diskriminácie. Bolo by veľkým prínosom pre obyvateľov našej krajiny, ak by sa táto definícia presadila aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Tá už v minulosti vyslovila súhlas s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanou IHRA.“

„Výstavu plánujeme prezentovať v mestách na celom území Slovenska. Keďže bude inštalovaná priamo v uliciach, mnohí naši spoluobčania sa z nej prvýkrát dozvedia o osudoch Rómov počas holokaustu, nevynímajúc územie Slovenska,“ dodal Korčok.

Mgr. Kristína Svrčková
(SNM - MŽK – Múzeum holokaustu v Seredi)

 

Čítať 628 krát Naposledy zmenené piatok, 01 apríl 2022 01:04