pondelok, 30 máj 2022 18:30

70. výročie Prírodnej rezervácie Kurinecká dubina Doporučený

Napísal(a) MG VR
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 30. 05. 2022 – V priestoroch Gemersko-malohontského múzea 9. júna 2022 (streda) o 15.00 hod. sa uskutoční vernisáž výstavy „70. výročie Prírodnej rezervácie Kurinecká dubina“. Výstavu pripravila Správa CHKO Cerová vrchovina v spolupráci s Gemersko-malohontským múzeom. Výstava predstaví jedinečné územie, ktoré prezentuje pokročilé formy sukcesie bývalých pasienkových lesov s ukážkami mohutných dubov v rôznom štádiu dožívania. Výstava potrvá do 31. augusta 2022.
Zásluhou lesníka a fytogeografa Ing. Tibora Blattného, ktorý pôsobil aj v Rimavskej Sobote, bola v roku 1952 vyhlásená Štátna prírodná rezervácia Kurinec. Je najstarším chráneným územím v súčasnej pôsobnosti Správy CHKO Cerová vrchovina a vyhlásená bola v období ešte pred prvým zákonom o ochrane prírody (r. 1955), kedy ochrana prírody spadala pod Slovenský pamiatkový ústav.

„Pôvodne bolo územie vyhlásené za chránené z dôvodu ochrany hniezdisk krakle belasej. Tie však na území zanikli a v súčasnosti je predmetom ochrany územia porast starých dubov v Rimavskej kotline, predstavujúcich hniezdiská chránených druhov vtákov,“ vysvetlila Veronika Rízová zo Správy CHKO Cerová vrchovina.

Fenoménom tohto územia sa stáva dožívanie starých dubov letných (Quercus robur L.) v rôznych štádiách. Priamo v prírodnej rezervácií sa nachádza približne 70 stromov, ktorých obvody dosahujú aj viac ako 500 cm a ich vek presahuje 200 rokov. Ďalších 21 pôvodných drevín s podobnými parametrami je lokalizovaných v príslušnom ochrannom pásme a okolí.

Kurinecká dubina si už dlhodobejšie vytvára prirodzene svoju dynamiku rozpadu a naväzuje na seba pestré spektrum skupín bezstavovcov a vtákov. V súčasnosti Mesto Rimavská Sobota spolupracuje so Správou CHKO Cerová vrchovina pri príprave podkladov k zriadeniu náučného chodníka, aby toto územie mohlo plniť aj výchovno-vzdelávaciu funkciu.

Výstava predstaví toto jedinečné územie prostredníctvom fotografického a textového materiálu, ale aj trojrozmerných zbierkových predmetov – preparátov rôznych druhov hmyzu, vtákov a cicavcov. "Počas trvania výstavy budú prebiehať aj tvorivé dielne, o ktorých budeme včas informovať," avizovala Monika Gálffyová z Gemersko-malohontského múzea.

RNDr. Monika Gálffyová
(Gemersko-malohontské múzeum) a
Ing. Veronika Rízová
(Správa CHKO Cerová vrchovina)

 

Čítať 785 krát Naposledy zmenené streda, 01 jún 2022 12:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!