Vytlačiť túto stránku
utorok, 07 jún 2022 14:18

Čítanie nie je vrodené, musí sa naučiť Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila v rámci projektu „Knihovníci v praxi“ v mesiaci jún dvojdňový odborný seminár a workshop pre knihovníkov, pedagogickú a odbornú verejnosť. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Čítaním sa trénuje nielen čítanie, ale hlavne schopnosť počúvať s porozumením, schopnosť sústrediť sa na slovo a na počúvaný príbeh, schopnosť spracovávať počuté informácie. Kniha dáva väčší priestor rozvoju myslenia.

V rámci metodickej činnosti pripravila knižnica projekt, kde cieľom je zlepšovať vedomosti, zručnosti i schopnosti knihovníkov, nakoľko vzdelávanie je neodmysliteľnou súčasťou v živote každého z nás,“ povedala Gertrúda Turenská, autorka projektu.

„Pre knižnice sú potrební kvalifikovaní knihovníci, ktorí sa budú pravidelne vzdelávať, nakoľko musia vedieť v mnohých prípadoch promtne reagovať na požiadavky a potreby svojich používateľov. Celoživotné vzdelávanie v knihovníctve je preto nevyhnutnou súčasťou knihovníckej profesie,“ dodala Turenská.

Odborný seminár začne vo štvrtok 9. júna 2022. Prednášať budú Mgr. Zuzana Prachárová, z Knižničného inštitútu v Martine, Tibor Hujdič, nadšený propagátor čítania a Mgr. Pavol Špáni, konzultant SVOP, ktorý sa sústreďuje na oblasť informačných systémov. 

V utorok 28. júna 2022 sa prednášky zhostí PhDr. Ľudmila Hrdináková, PhD., ktorá sa zameria na informačnú výchovu a workshop – príprava scenárov podujatí na podporu čítania. 

Projekt „Knihovníci v praxi“ je určený pre profesionálnych a neprofesionálnych knihovníkov, pedagogickú a odbornú verejnosť. Konať sa bude v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3 v dňoch 9. júna a 26. júna 2022. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková

Čítať 582 krát Naposledy zmenené streda, 08 jún 2022 15:40