pondelok, 20 jún 2022 23:00

43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností – Klenovská rontouka 2022 Klenovec, 24. – 26. júna 2022 Doporučený

Napísal(a) S. Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské folklórne slávnosti pod názvom Klenovská rontouka čoskoro už po 43-krát otvoria svoje pomyselné brány milovníkom folklóru. Na podujatie pozývačkami po regióne pozývali miestni folkloristi od mája 2022. Od štvrtku 23.6.2022 – 26.6.2022 prebieha gajdošská tvorivá dielňa s lektorom Drahomírom Dalošom. Od piatku 24.6.2022 návštevníkov pozývame do Zóny oddychu, od 16:00 na otvorenie Jarmoku ľudových remesiel, tvorivých remeselných dielní, tradičných gastronomických dvorov. Od 17:00 pozývame do kultúrneho domu na vernisáž výstavy zo súkromnej zbierky Štefana Liptáka: Sviatočný ľudový odev v Gemeri-Malohonte. Od 18:00 sa otvorí hlavná scéna vystúpením regionálnych folklórnych kolektívov a udelením ocenení starostkou obce Klenovec.

klen GMFS výstava 01Večerný program pokračuje spomienkovým programom Novoklenovčania – 75 rokov od návratu z Nového Klenovca (Podkarpatskej Rusi) na Slovensko. Nasledovať bude program Či organy hrajú – viachlasné prejavy v ľudovom speve. Obradový folklór – mágia a čarovanie.

Záver večera bude patriť Tanečnej skupine KUMŠT s programom Ony. 

V sobotu 25.6.2022 začíname deň jarmokom remesiel, tvorivými remeselnými dielňami, dvormi gastronomických špecialít, výstavou svadobných obradových koláčov z vybraných lokalít BBSK. Od 10:00 začne celoslovenská prehliadka Klenovská heligónka, od 14:00 Folklórne parádnice v svadobnom tóne – prehliadka tkaných plátených odevov. Pokračujeme Školou tanca z Vlachova. Od 15:00 uvedieme program detských folklórnych súborov Kým si chlebík na stôl položímo a nasledovať bude Škola tanca po vlachovsky.

Od 17:00 začne súťažná prehliadka ľudových hudieb Drótova nôta a koncert Jána Ambróza a ľudovej hudby Borievka. Od 19:00 tematický program regiónu Tekov, pod názvom Víno – krv Tekova. Od 20:00 uvedieme regionálny program Chlieb náš každodenný, prezentujúci typické práce v dedine.

Záver sobotňajšieho programu bude patriť Univerzitnému folklórnemu súboru Mladosť z Banskej Bystrice s programom Miesto na zemi – obrazy z Dolnej zeme.

V nedeľu 26.6.2022 uvedieme záverečný program slávností Rúfus a deti – Óda na radosť, v ktorom sa predstavia herec, recitátor Jozef Šimonovič a sólisti speváci a spevácke skupiny z DFS Zornička, DFS Mladosť, Danielka a Andrea Rapčanová z Klenovca, DFS Jánošík z Fiľakova, ĽH DFS Hájik, Sonička Vaľová z Rimavskej Soboty, Laura Švantnerová z Teplého Vrchu.

Organizátormi podujatia sú Gemersko-malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja, Obec Klenovec, o. z. RODON Klenovec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Srdečne všetkých pozývame a tešíme sa na stretnutie!

 

Mgr. Stanislava Zvarová

Čítať 594 krát Naposledy zmenené utorok, 21 jún 2022 01:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!