Vytlačiť túto stránku
utorok, 28 jún 2022 11:30

MOTÝLIKY Z MATERSKEJ ŠKOLY A KNIHY Z NAŠEJ KNIŽNIČKY, alebo ako si čítame v Gemerskej Polome Doporučený

Napísal(a) R. Farkašová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prišiel ten krásny čas, keď konečne mohli motýliky z materskej školy navštíviť našu knižnicu v obci v jej nových priestoroch. Dočkali sa dňa, kedy mohli pocítiť vôňu kníh a prelistovať v nich. Bol to prekrásny pocit. Nenechali sme si ujsť aj možnosť vypožičať si prekrásne knihy do našej materskej školy. Najradšej by sme si zobrali všetky knihy, ale vypožičali sme si len tie, ktoré nás zaujali obrázkami, kedže čítať ešte naši predškoláci nevedia. Vypožičali sme si nielen rozprávkové, ale aj poučné. Po vypožičaní sme rýchlo utekali do škôlky, aby sme mohli čím skôr prelistovať naše krásne, pestrofarebné knihy plné obrázkov. Ale načo sme nesmeli zabudnúť? No predsa na čisté ruky, bez ktorých by sme nemohli v knihách listovať.

Ako prvú sme si vybrali veľmi zaujímavú knihu: Moja prvá cesta okolo sveta. Previedla nás slnečnou sústavou, rôznymi kontinentmi a zároveň sme sa dozvedeli, aké zvieratká žijú na jednotlivých kontinentoch. Po roztvorení leporela sme z neho získali glóbus. Vďaka tejto knihe sme spoznali svet plný zaujímavostí a dobrodružstiev. gp v kniznici 4

 

Naše dobrodružstvo sa začalo rozprávkovou knihou: Miška a jej malí pacienti od autorky Aniela Cholewinska–Szkolíková, ktorú nám prečítala pani učiteľka. Hlavnou hrdinkou krásne ilustrovanej knihy bola Miška. Miška, malé dievčatko, ktorej pred pár rokmi jej ocko postavil v konároch starej lipy malý drevený domček. No nebol to len taký obyčajný domček na hranie. Kdeže! Miška tam vedie veterinárnu kliniku, kde pomáhala chorým a zraneným zvieratkám. Pomáha tam vtáčikom, veveričkám, ježkom a všetkým, ktorí jej pomoc potrebujú. Ale psst! Je to jej tajomstvo. Vie o ňom len dedko Tibor, ktorý je sám veterinár. Na to, aby stíhala pomáhať toľkým zvieratkám, má pomocníka a to malého psíka Popíka. Stretáva sa s rôznymi zvieratkami a ich rôznymi osudmi. Vďaka tejto knižke sme sa naučili aké je dôležité pomáhať ľudom, ktorí potrebujú pomoc. 

 

V ďalšej knihe s názvom: Škriatkovia Sem, Mes a Ja od autorky Nikola Lock sa opäť stretávame s dievčatkom, ale už je to desaťročná školáčka Karolínka. Karolínke sa dejú čudné veci. O jej priazeň sa bijú dvaja škriatkovia Sem a Mes. Jeden vraví áno a druhý bude tvrdiť, že nie. Veľmi sa nám páčil úryvok s výberom zmrzliny, ktorá chutí lepšie či mimoňová alebo jahodová. Karolínka si zvolila jahodovú, pretože mimoňová je umelá a plná žltého prášku. Veľmi sme sa zasmiali nad príbehmi škriatkov, ktorí sa večne len dohovárali. 

gp v kniznici 2 9gp v kniznici FPU logo 3

 

Sem-tam sme aj my takí, ako tí dvaja škriatkovia, keď sa škriepime a nevieme sa dohodnúť. Ale na jednom sa vždy zhodneme, a to, že rozprávkový svet je krásny, či ho už poznáme z čítania, alebo pozeraním rozprávok z televízie. Jednu takú knihu, ktorú poznáme práve z televíznych seriálov sme mali vypožičanú, volala sa: Vitajte v údolí Muminovcov. Hlavný predstaviteľ Mumitrollol nám predstavil svoju rodinu, kamarátov a ich vlastnosti. Dozvedeli sme sa o jeho rodine, histórii, domove, cestách, napr. o námorníckej ceste, ceste k sopke... Hlavný hrdina si veľmi váži svoju rodinu a priateľstvo. Veľmi nám utkvela v našich malých hlávkach myšlienka: ,,Och, Mumintroll, mám ťa rada takého, aký si!“ Presne touto myšlienkou by sme sa mali nechať viesť aj v bežnom živote. 

 

Rozprávkový svet je veľký, a tak nás ďalšia kniha zaviedla až ku príbehom o Cifruše Lupienke a jej kamarátoch (autori: Radomír Socha, Zdeňka Študlárová). Cifruša Lupienka nám priblížila zaujímavý život hmyzu cez jej dobrodružstvá s kamarátmi – cifrušky, Sosaľka, Bela, Žltuška, lúčneho koníka Hopsíka, cvrčka Fidliho a mnohých iných drobných obyvateľov krásnej prírody.

gp v kniznici 1 6Príbehy sa nám veľmi páčili, čítala nám ich pani učiteľka nielen pred spaním, ale aj počas dňa, alebo keď sme čakali na mamky, kým pre nás prídu. 

 

Teraz si všetci zatvorte oči a predstavte si starú mačaciu dámu. Mačaciu dámu? Áno, mačaciu dámu Lízu, ktorá bola hlavnou hrdinkou našej knihy: Líza, mačka z Trojice od Jána Uličianskeho. Bola to taká neobyčajne obyčajná mačka. Rozhodla sa bývať sama na chalupe. Chalupa leží v samom srdci starobylého mestečka Banská Štiavnica, blízko Námestia Svätej Trojice. Práve tu Líza zažije množstvo dobrodružstiev – ako mačka akrobatka spadne do jazierka, bude zlodejkou a psst..., viac Vám už neprezradíme. Keď sa chcete dozvedieť viac o našej nezbednici mačke Líze, tak hor sa rýchlo do knižnice.

 

Mgr. Rozália Farkašová

Čítať 490 krát Naposledy zmenené utorok, 28 jún 2022 16:26