Vytlačiť túto stránku
piatok, 08 júl 2022 22:25

Jelšavský dvor na Klenovskej rontouke Doporučený

Napísal(a) T. Strelková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na Klenovskej rontouke – tradičnom gemersko-malohontskom podujatí sa prvýkrát predstavil Jelšavský dvor na jeho 40. ročníku v roku 2019. Okrem našej tradičnej gastronómie – gemerských guliek, ktoré majú z roka na rok väčší úspech (v tejto oblasti toto jedlo nepoznali), prezentujeme vždy niečo z bohatej jelšavskej minulosti. Predstavili sme naše ,,svetové“ zvonce, gubárskych majstrov s ich výrobkami (gubárstvo spájalo už v minulosti Jelšavu s Klenovcom), naše stredogemerské nárečie, či retro návrat k výrobe gágoríkov. Tohto roku sme čerpali z trochu inej ,,truhlice“ jelšavských remesiel.
Z historických údajov sa dozvedáme, že v roku 1786 boli v Jelšave najpočetnejšie zastúpení obuvníci, druhou najpočetnejšou skupinou remeselníkov boli gubári a treťou – štyridsať hrnčiarov. Dnes už hrnčiarov v Jelšave nenájdeme. V múzeu máme niekoľko exponátov, pripomínajúcich toto remeslo v našom meste.

klen rontovuka 22 18Centrom hrnčiarstva však boli Šivetice, kde hrnčiarstvo pretrvalo do 20. storočia. Posledným aktívnym keramikárom, už nie tradičným hrnčiarom, bol F. Szarka, ktorý je posledným umeleckým spracovateľom hliny v strednom Gemeri. Dôležitosť hrnčiarstva v živote našich predkov bol dôvod, pre ktorý sme sa rozhodli, prezentovať toto remeslo aj na Klenovskej rontouke.

V našom stánku sme ponúkali okrem prezentačných materiálov – magnetiek, ruksakov s logom múzea, propagačných letákov aj krčiažky, tanieriky, zvončeky... p. F. Szarku. Návštevníci, ktorí sa pristavili pri nás, si s obdivom pozreli našu ponuku, ktorá obsahovala aj malú ukážku už spomínaných jelšavských zvoncov a publikačnú prácu jelšavskej maliarky a spisovateľky p. Evy Wilson. O jej knihy bol záujem, dokonca sme zažili aj humornú situáciu, logo muzea jelsava 300keď pán, ktorý nám povedal, že tieto knihy pozná a niektoré aj vlastní, ich pripisoval inému autorovi a nedal sa presvedčiť. Nakoniec ho presvedčila až prítomnosť samotnej autorky Evy Wilson, ktorá nielen jemu, ale aj ostatným záujemcom potvrdila autorstvo svojím podpisom s venovaním.

Jelšavský dvor pripomína nielen tradície a históriu Jelšavy, ale cieľom všetkých zúčastnených je predstaviť aj Jelšavu dneška so všetkým, čo tu dnes vieme turistovi ponúknuť. Tradične príjemná atmosféra, jarmočná ponuka i pestrá gastronómia sú dôvodom, že Jelšavský dvor sa už stal pevnou súčasťou tohto celoslovenského folklórneho podujatia.

 

 

 


MÚZEUM PLNÉ BÁBIK

2022 07 10 výstava bábik 1Mestské múzeum Jelšava organizuje pravidelne pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí Deň otvorených dverí.
V rámci Dňa otvorených dverí sme 26.5.2022 v mestskom múzeu pripravili tematické podujatie Múzeum plné bábik. Súčasťou tohto dňa bola aj Miss bábika malých slečien – v priestore našej originálnej povaly. Záujemcovia, predovšetkým malé slečny, sa mohli odfotiť so živou bábikou. Pripravili sme tiež spomienkovú výstavu Bábiky nášho detstva – bábiky a hračky, s ktorými sa hrali naše mamky a staré mamy. Vernisážou sme otvorili Výstavu bábik Márie Surkošovej. Bábiky sú ručne vyrábané, prevažne z prírodných materiálov vo vintage štýle.

Naše múzeum bude aj počas letnej sezóny plné bábik. Okrem stálej expozície, naši návštevníci môžu vidieť výstavy bábik v čase otváracích hodín v mestskom múzeu (utorok – sobota).
Organizované návštevy prosíme nahlásiť vopred.

Tel. č.: 0917126 386 alebo mail
Vstupné len na výstavy: 0,50 € dospelí,
0,20 € deti (do 15 rokov), študenti, seniori

Tešíme sa na Vašu návštevu!

 

Mgr. Tatiana Strelková

Čítať 549 krát Naposledy zmenené sobota, 09 júl 2022 20:23