piatok, 12 august 2022 15:12

AJ tohto roku získala múzejná knižnica v Rimavskej Sobote dotáciu na nákup literatúry Doporučený

Napísal(a) I. Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 12. 08. 2022 – Knižnica Gemersko-malohontského múzea získala aj v tomto roku dotáciu na nákup literatúry. Dotáciu poskytol Fond na podporu umenia na akvizíciu odbornej, vedeckej a regionálnej literatúry z Gemera-Malohontu, v súlade s odborným zameraním a špecializáciou knižnice múzea. Literatúra je dostupná zdarma širokej čitateľskej verejnosti.
Vďaka finančnému príspevku čitatelia môžu študovať napríklad osem doposiaľ vydaných zväzkov Encyclopaedie Beliany, Encyklopediu kachlů... gotiky a renesance, Encyklopediu pravěkých pokladů..., knižné tituly z histórie: Az átmenet bizonytalansága : Az 1918/1919-es impériumváltás Pozsonytól Kassáig, Pohľady do stredovekých dejín Slovenska.

Taktiež boli získané knihy z histórie umenia: Osudy slovenských umeleckých a starožitných pamiatok, A magyar művészet a 19. században, Umění po roce 1900, Felfőldi fa harangházak. Hodnotné sú i knižne vydané biografie významných umelcov: Baumhorn Lipót, Schulek Frigyes, Edmund Gwerk, Jozef Ilečko.

Čitatelia určite uvítajú i publikácie o ľudových umeleckých remeslách a tradíciách: Korytárstvo, Hrnčiarstvo, Vylievanie cínom, Krpce, Oblátnice, Chorovody na Slovensku.

Získali sme i najnovšiu literatúru pre priaznivcov prírody: Vtáky Európy : Príručka na určovanie, Tesaříci, Brouci čeledi kožojedovití Vtáky : Ottov obrazový atlas...

Vzácnou akvizíciou je regionálna historická tlač z roku 1803: Frant. Xaweriusa Geiger Zpráwa Užitečné Zahradné Stromy na neylechčegssj způsob wywodiť a obchodit na slowenský gazyk přeložená...od Samuele Fabry... Samuel Fábry (1769 – 1826), rodák z Rimavského Brezova, bol ľudovýchovným pracovníkom a učiteľom v Sabinove.

Hodnotné sú i nedávno vydané monografie regionálnych obcí: Kyjatice : Zlatý vek na podhorí, Sajógömör, Péterfala : Falu a világ közepén, a tiež monografia o našom literátovi: Vzlyky nahej duše : Ivan Krasko v interpretáciách.

Zakúpená bola i súčasná regionálna umelecká literatúra: ďalšia kniha Otta Farkasa: A madarakat figyeljétek!, debut Nicol Hochholczerovej: Táto izba sa nedá zjesť, knihy Marty Hlušíkovej: Žena našívajúca záplaty, Modré srdce s kečupovým fľakom, knihy Mark E. Pochu: Svet je plný démonov, Prvých 1000 followerov a iné tituly.

fpu logo 1Celkovo bol obohatený fond knižnice o 50 printových titulov kníh, máp a časopisov. Knižnica Gemersko-malohontského múzea obsahuje až 46 400 knižničných jednotiek z obdobia od 16. storočia až do súčasnosti. Jej fond tvoria tlače i rukopisy, neperiodické i periodické publikácie a taktiež audio-vizuálne a elektronické informačné pramene.

Knižnica múzea je zdarma prístupná širokej čitateľskej verejnosti formou prezenčného štúdia.

Nákup literatúry z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia.
Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

 

Mgr. Iveta Krnáčová
knihovníčka GMM

 

Čítať 430 krát Naposledy zmenené piatok, 12 august 2022 17:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!