Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 01 september 2022 13:19

Michal Krause – Pestrou přírodou * Každá fotka je jeden príbeh Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila pre širokú verejnosť výstavu fotografií pod názvom „Pestrou přírodou“, ktorej autor Michal Krause pochádza z Čiech.
Michal Krause od mala miluje prírodu a zvieratá. Fotografii sa venuje dlhé roky. Úspešné podnikanie v oblasti internetu opustil v roku 2015. Láska k prírode a fotografovanie sa prepojili a dnes sa venuje hlavne wildlife fotografii, kvôli ktorej navštívil štyri kontinenty a množstvo biotopov od hôr cez severské pláne, lesy mierneho pásma až po tropické dažďové pralesy.

2022 09 30 Michal Krause GKPD„Fotenie Wild-life, alebo po našom fotenie divých zvierat, je vlastne poľovačka bez obete,“ vysvetlil Ladislav Viszoczky, fotograf a člen Fotoklubu Pix-XL, rodák z Rožňavy dlhodobo žijúci v Prahe a pokračoval: „Rovnako ako poľovník musí aj fotograf mať špecifickú zbraň vybranú na „skolenie“ daného zvieraťa a musí ju 100% ovládať. Musí tiež disponovať adekvátnymi znalosťami o fungovaní prírody, a o chovaní a vlastnostiach zvierat, ktoré chce fotiť.

V neposlednom rade je dôležité aj extra obrovská dávka trpezlivosti a niekedy i šťastia. Odmenou fotografa sú „len“ trofeje v podobe nádherných fotografií rozmanitých zvierat v ešte rozmanitejších situáciách. Ja osobne nemám rád, keď pri fotografiách je dlhý text, ale u tohto žánru, kde je každá fotka jeden príbeh, by som to zaviedol povinne,“ dodal Viszoczky.

Český X-Photographer, zakladateľ súťaže Czech Nature Photo Michal Krause, sa vrhol do neistých vôd práce na voľnej nohe. Väčšina jeho aktivít je tak v súčasnosti priamo spojená s fotografovaním divokej prírody. Vyžaduje si to trpezlivosť a prax – ale čakanie na správny okamih často prináša neuveriteľné výsledky. 

Pozývame Vás do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 na výstavu fotografií prírody, ktorej autor Michal Krause pochádza z Čiech. Zábery wildlife je možné si pozrieť v rámci výpožičných hodín knižnice do 30.9.2022. Vstup je voľný.

 

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 417 krát Naposledy zmenené piatok, 02 september 2022 10:04