pondelok, 27 marec 2023 19:05

# SLOVO # JAZYK # KNIHA – Hoci sú knihy písané v rozličných jazykoch, majú veľa spoločného... Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja a BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti pripravili pre deti i dospelých v priestoroch knižnice v Rožňave putovnú výstavu kníh a časopisov pod názvom # slovo # jazyk # kniha.
Výstava začala svoju púť v BIBIANE ako komorná „oslava“ dvoch sviatkov – Medzinárodného dňa materinského jazyka (21. februára) a Medzinárodného dňa detskej knihy (2. apríla). V súčasnosti už niekoľko mesiacov putuje po jednotlivých mestách Slovenska.
Výstava predstavuje tvorbu menšín v tejto oblasti, obľúbených autorov či príbehy, ktoré pomáhajú uchovávať materinský jazyk a národnú identitu. Materinským jazykom, iným, ako slovenským, hovorí na Slovensku 13 oficiálne uznaných národnostných menšín.


Pracovníci Medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA sa rozhodli prezentovať a podporiť tvorbu pre deti a mládež národnostných menšín, ktorej cieľom je pripomenúť, poznávať, uchovávať a rozvíjať materinské jazyky ako dedičstvo predkov, vzácnu súčasť svojej identity. „Na výstave nájdete obrázkové knižky, povesti, knihy pre mládež, rozprávky či leporelá, niektoré z produkcie vlastných vydavateľstiev národnostných menšín, ale i z knižných fondov, ktoré si budujú z kníh dovezených z materskej krajiny, alebo z ich prekladov do slovenčiny,“ povedala Miriama Tóthová, pracovníčka knižnice z úseku pre deti a mládež.

A hoci sú knihy písané v rozličných jazykoch, majú veľa spoločného – v každej rozprávke spravodlivosť vždy víťazí, zlo býva potrestané. Pozývame širokú verejnosť do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 na putovnú výstavu kníh a časopisov pod názvom #slovo#jazyk#kniha, ktorú poskytla BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti. Výstava potrvá do 20.4.2023. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

 

Čítať 390 krát Naposledy zmenené pondelok, 27 marec 2023 23:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!