Vytlačiť túto stránku
utorok, 16 máj 2023 23:02

Návrat do minulosti * Zážitková expozícia novej generácie (virtuálna realita) Doporučený

Napísal(a) É. Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pripravilo pre verejnosť i školské skupiny zážitkovú prehliadku stálej vlastivednej expozície múzea s využitím virtuálnej reality pod názvom Návrat do minulosti. Moderným spôsobom budú návštevníkom priblížené dejiny múzea od jeho založenia v roku 1882 do sprístupnenia prvej stálej expozície v roku 1913. Zážitková prehliadka pre verejnosť sa uskutoční 18. mája 2023 o 15.00 hod. (v maďarskom jazyku) a o 16.00 hod. (v slovenskom jazyku). Školy sa môžu prihlásiť 18. mája 2023 v čase o 9.00 hod. a 10.30 hod. Kapacita prehliadky je obmedzená, preto je potrebné účasť nahlásiť vopred (kontakt – 047/5632741 
„V Rimavskej Sobote a vôbec prvýkrát v regióne Gemer-Malohont vzniká zážitková prehliadka expozície, ktorá bude využívať virtuálnu realitu a návštevníkovi priblíži históriu založenia župného múzea a najmä vznik prvej stálej expozície v roku 1913, ktorá kontinuálne už 110 rokov prezentuje kultúrne i prírodné bohatstvo regiónu Gemer-Malohont,“ povedala Éva Kerényi, historička múzea.


Virtuálna prehliadka má byť obohatením prehliadky stálej vlastivednej expozície múzea so zreteľom na založenie múzea, osobnosť prvého riaditeľa a zakladateľa múzea, ako aj na okolie múzea, na Námestie Mihálya Tompu, kde sa budova Gemersko-malohontského múzea nachádza. „Počas prehliadky sa návštevník prenesie späť v čase, aby sa stal súčasťou udalostí, ktoré určujú históriu regiónu Gemer-Malohont. Vďaka úžasnému vizuálnemu obsahu návštevník môže zažiť netradičný zážitok,“ dodala Martina Oštrom Mareková, lektorka múzea.

Zážitková prehliadka múzea s využitím okuliarov pre virtuálnu realitu vznikla v rámci projektu – Návrat do minulosti – zážitková expozícia novej generácie (virtuálna realita), ktorý finančne podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu. V rámci projektu bolo zabezpečené graficko-technické riešenie virtuálnej reality a nákup jedného kusa okuliarov pre virtuálnu realitu. Nákup ďalších štyroch kusov okuliarov pre virtuálnu realitu finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Éva Kerényi,

Martina Oštrom Mareková

 

 

Čítať 291 krát Naposledy zmenené streda, 17 máj 2023 19:27