Vytlačiť túto stránku
pondelok, 22 máj 2023 20:01

Boli ste na Svadbe pod Kohútom? Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Divadelné dosky Mestského domu kultúry v Revúcej boli 19. mája 2023 svedkami nezvyčajnej udalosti. Pod vedením skúseného divadelného režiséra Michala Spišáka divadelní ochotníci z Revúcej i Tisovca mali večer predstavenie novonaštudovanej hry dávneho chyžnianskeho rodáka Sama Tomášika Svadba pod Kohútom. Na tomto predstavení bol aj náš známy Peter Poboček a svojím objektívom fotoparátu zvečnil niektoré obrazy tejto hry aj pre našich čitateľov. Svadby bývali a ešte stále bývajú nezabudnuteľným folklórom, ktorý sa stáročia odohráva medzi našimi krajanmi. Mnohé sa stali presnou kópiou toho, čo sa obyčajne v sobotu dialo medzi svadobčanmi nevesty i mladoženícha a svadobných materí a svadobných otcov. Existujú večne zapísané postavy starejších, družbov i svatovcov, ktorí sa na túto udalosť pripravovali veľmi zodpovedne. Učili sa texty postáv tak, ako ich napísali ich autori pred niekoľkými storočiami. Ešte i dnes si spomínam, ako prišiel za mnou strýko, ktorý vydával dcéru a ja som jej mal robiť družbu. Samozrejme, že mi priniesol ručne písanú knižôčku s textami, ktoré mi pripadali ako spred vyše sto rokov. Dokonca i znenie bolo akési staromódne a podobalo sa na českú reč.

ra svadba pod kohutom 51a

 

História sa opakovala v dlhosiahlych textoch a ja som veru mal čo robiť, aby som sa mne cudzí text naučil. Samozrejme, že aj strýkovi išlo o veľa. Musel si ma viackrát preskúšať, či viem všetko naspamäť a či to celé bez chyby zvládnem. Ináč by som mu spravil hanbu, a tá sa na dedine neodpúšťa.
Ale čo vám budem rozprávať o svadbe. Veď to všetci poznáte. Samozrejme, že to bol vyšší level zábavy, kde nechýbalo jedlo, pitie, hudba, tanec, veselé scénky starejších a huncútstva družbov. 
Preto využite príležitosť byť na takej svadbe pod Kohútom. Iste jej prídete na chuť. Iba neviem, či svadobčania budú ponúkať nepozvaných koláčmi, či inými dobrotami...

Prišla mi na um jedna svadobná "piasniška". Voľakedy sa spievala aj v Rožňavskom Bystrom. Keď poznáte nôtu, zaspievajme si:

 

Nevydávaj sä ti, diavšä ešte,
lepši je diavšätu, ak neveste,
[:diavšätko si chodí po slobode,
ako tá rybiška v bystrej vode, v bystrej vode.:]

Keď ide po poli, veselí sä,
keď vidí šuhajka, zasmeje sä,
:nazbiera si kveťa všeliakého
uvije piareško pre milého pre milého:

Keď skladá a vije to piareško,
horí od ľúbosti jej serdäško,
[:za rána, hockedy piarko mu dá,
mladého diavšäta vydat škoda, vydat škoda.:]

Ešte sä ja veru len nevydám,
ani jä bárskomu rúšku nedám,
[:len tomu, len tomu šuhajkovi
šva bude, šva bude k mojej vali, k mojej vali.:]

 

 

MG od

Fotografie: Peter Poboček

 

Čítať 375 krát Naposledy zmenené utorok, 23 máj 2023 11:01

Galéria obrázkov